Nekategorizirano, Stajališta

Rio de Janeiro uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine

Rio de Janeiro, 09.08.2016 - Prve zrake sunca jutros su od oblaka oslobodile Kip Krista iskupitelja na vrhu brda Corcovado u Rio de Janeiru. foto HINA/ Damir SENČAR /ds
Rio de Janeiro, 09.08.2016 – Prve zrake sunca jutros su od oblaka oslobodile Kip Krista iskupitelja na vrhu brda Corcovado u Rio de Janeiru.
foto HINA/ Damir SENČAR /ds

UNESCO je u utorak uvrstio Rio de Janeiro, poznat i kao Čudesan grad, na popis svjetske kulturne baštine.

Na svečanosti proglašenja održanoj na 40 metara visokome kipu Krista Iskupitelja smještenog na brdu Corcovadu iznad Rija, UNESCO je objašnjenju istaknuo da je “izniman spoj” prirodnih ljepota i onoga što je izgradila ljudska ruka tome gradu omogućio da se uvrsti na popis svjetske kulturne baštine.

Taj je spoj “stvorio urbani pejzaž kojega mnogi pisci, posjetitelji i turisti smatraju iznimno lijepim s njegovim granitnim stijenama, urbanim prašumama i prelijepim plažama”.

Tijekom Svjetskoga nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara održanih u tome gradu u kolovozu ove godine Rio je doživio još veći turistički procvat.

No njegov image narušava visoka stopa kriminala, prošlogodišnja epidemija virusa zike te politička nestabilnost.

UNESCO-v status najavljen je 2012., a službeno je objavljen tek nakon što su prošle četiri godine, koliko je trajao period što ga je brazilskim vlastima dala ova UN-ova institucija za osmišljavanje planova o zaštiti mjesta poput brda Corcovada, Glave šećera, plaže Copacabane, Botaničkog vrta, urbane šume Tijuce koja pokriva 32 km2 i najvećega rekreacijskog park u gradu Flamengo Parka. (Hina)