Nekategorizirano, Rad udruga

Roda objavila rezultate projekta za žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi

Projekt je trajao godinu dana
Projekt je trajao godinu dana

Udruga Roditelji u akciji – Roda održala je u četvrtak, 15. rujna završnu konferenciju o projektu “Psihosocijalna podrška ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi”, kojem je cilj unapređenje reproduktivnog zdravlja tih žena budući da im na putu do majčinstva stoje brojne prepreke, a seksualnost, trudnoća i majčinstvo žena s invaliditetom su još uvijek tabu teme, piše Hina.

Projekt je trajao godinu dana, a Roda ga je provela u partnerstvu s Udrugom slijepih Zagreb i Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba, uz financijsku podršku Ministarstva zdravlja u iznosu od 75.000 kuna, istaknula je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Predstavila je zvučni CD “Iz Rodina kljuna” u kojem su informacije o roditeljstvu, trudnoći i porodu, te DVD o dojenju “Mliječna staza” na hrvatskom znakovnom jeziku.

U Hrvatskoj nije bilo materijala koji bi mogao pomoći gluhim ili slijepim trudnicama i zato smo na zvučnom CD-u prilagodile naše edukativne brošure o trudnoći i porodu. Na izradi DVD-a o dojenju, odnosno prijevodu “Mliječne staze” na hrvatski znakovni jezik, volonterski nam je pomogla tumačiteljica za hrvatski znakovni jezik Tina Vrbanić. Tiskan je u 400 primjeraka i dostupan na Youtubeu, a svi drugi materijali proizišli iz projekta dostupni su na mrežnim stranicama Rode i bit će distribuirani svim institucijama i udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom, rekla je Mrzić Jagatić.

Kroz projekt, dodala je, htjele smo educirati i same sebe kako bi onda mogle pomoći majkama s invaliditetom. Obuhvatile smo i patronažne sestre, održale informativne edukativne radionice o tome kakvu podršku im Roda može pružiti, istaknula je.

Osim toga, projektom je provedeno i istraživanje o majčinstvu žena s invaliditetom, koje je prvo takve vrste u Hrvatskoj. Obuhvaćeno je 100 žena iz čitave Hrvatske u reproduktivnoj dobi i 20 majki predškolske djece s različitim stupnjem invaliditeta.

Anketni list slale smo putem interneta, pa su nam u istraživanju sudjelovale uglavnom žene s invaliditetom s višom i visokom stručnom spremom, ističe Mrzić Jagatić navodeći da su rezultati poražavajući, a bili bi još gori da su uspjele obuhvatiti sve slojeve žena s invaliditetom.

“Na temelju ankete izradili smo preporuke kako pomoći tim ženama i uputit ćemo ih na brojne institucije i udruge i pozvati na suradnju”, rekla je.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJ), u Hrvatskoj godišnje rodi oko 330 žena s različitim oblicima oštećenja, tjelesnih, senzorskih i mentalnih. Kontaktirali smo HZZJ, oni su otvoreni za suradnju i rekli su nam da će te podatke uvrstiti u svoje statističke podatke kako bi se mogao pratiti trend o tim ženama, kako bi se mogle razvijati pojedine usluge koje su tim ženama nužno potrebne, kaže Mrzić Jagatić.

Projekt je podržala i hrvatska paraolimpijka Ana Sršen poručivši da svaka žena ima pravo biti majka. Društvo mora razvijati svijest o tome, institucije moraju pomoći tim ženama putem različitih pomagala i usluga. Nužno je mijenjati pravilnike o pomagalima, istaknula je Sršen upozorivši kako osobno nije imala pravo na promjenu proteze kada je bila trudna.