Nekategorizirano

Volontiranje starijih osoba postaje značajan oblik aktivnog starenja

Cilj je spriječiti socijalnu isključenost starijih osoba
Cilj je spriječiti socijalnu isključenost starijih osoba

Matica umirovljenika Grada Osijeka počela je s provedbom projekta “Volontiranjem pomažemo drugima i sebi”.

– Matica umirovljenika Grada Osijeka već godinama uspješno brine o velikom broju osoba starije životne dobi. Provodili smo različite programe i projekte prilagođene potrebama starije životne dobi u suradnji s mnogim partnerima, Gradom i Županijom. Budući da se broj umirovljenika svake godine na području Osječko-baranjske županije povećava uvidjeli smo potrebe za novim aktivnostima. Željeli smo kroz nove projekte više aktivno uključiti naše članove i tako pokazati da bez obzira na svoje godine mogu doprinijeti zajednici i društvu općenito – objašnjava Ksenija Vrbanić, voditeljica projekta .

Cilj projekta je osposobiti volontere koji će svoja znanja kasnije prenijeti na korisnike udruge.

– Posljednjih nekoliko godina volontiranje starijih osoba postaje značajan oblik aktivnog starenja i način borbe protiv socijalne isključenosti.

Motivacija starijih volontera proizlazi iz želje za napretkom, za pomaganjem. Oni su osobita skupina volontera koja može mnogo ponuditi , čije smo karakteristike uočili te želimo njihove potencijale kroz razne aktivnosti udruge iskoristiti.

Cilj nam je spriječiti socijalnu isključenost starijih osoba kroz razvoj volonterskog programa za starije jer će sudjelovanjem u programu biti aktivni, imat će motivaciju i želju za napretkom.

Njihovim osposobljavanjem udruga će dobiti između 10 i 15 kvalitetnih osoba koje mogu prenijeti svoja znanja osoba starije životne dobi, korisnicima udruge. Volonteri će na taj način doprinijeti osnaživanju udruge a ponajviše će imati utjecaj na veliki broj korisnika udruge – dodaje Vrbanić.

Ospobljeni volonteri će će korisnicima prenositi usvojena znanja i vještine, pomagati im i educirati ih, informirati o svim uslugama udruge, te na taj način povećati kvalitetu života korisnika, osoba starije životne dobi.

– Unutar usluge dnevnog boravka organizirat ćemo obuku za 15 volontera, naših članova različitih znanja i vještina koji će proći volonterski program. Za njih ćemo provesti edukacije o zakonskom obliku volontiranja, ugovorima o volontiranju, praćenju rada volontera te zahvali i nagrađivanju volontera.

Cilj nam je uspostaviti sustav volontera u Udruzi, koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima Projekta. Ujedno ćemo nakon završetka obuke za volontere, za njih provesti razne radionice kako bi usvojili nova znanja i vještine koje će oni prenijeti na 90 naših korisnika – dodaje Ksenija Vrbanić.

Podijelit će se oko 2700 informativnih letaka svim korisnicima i na taj način ih upoznati sa svim uslugama koje Matica pruža osobama starije životne dobi.

Projekt vrijednosti 34.200,00 kuna realiziran je u sklopu natječaja Superseniori kojeg zajednički realiziraju Zaklada zajednički put iz Zagreba i Zaklada Slagalica iz Osijeka uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Gradimir Đukarić