Nekategorizirano, Stajališta

Sedamdesetak aktivista Gradskoj skupštini poručili: “Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!”

Sedamdesetak aktivista u ponedjeljak je ispred zagrebačke Gradske skupštine, prije početka sjednice, prosvjedovalo protiv poskupljenja odvoza otpada te su poručili ” “Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!”, prenosi Hina

Prosvjed su organizirale udruge Zelena akcija, Pravo na grad, Udruga građana Siget, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR).

Oboružani zviždaljkama i bubnjevima prosvjednici su istaknuli mnoštvo transparenata sa znakovima “Stop”. Uz glavnu poruku “Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!”, na transparentima je pisalo i “Zagreb: Europska prijestolnica smeća”, “Spriječimo krah metropole, smeće je za lopove. Zajedno protiv zagrebačkog i svih centara za smeće”, “Gdje je USKOK?”.

Prosvjednici su glasno negodovali svaki puta kada bi na sjednicu Gradske skupštine došao netko od suradnika gradonačelnika Milana Bandića, a glasno su dočekali su i gradonačelnika, koji je bez riječi prošao pored njih.

Bandić je kasnije, na pitanje kako komentira prosvjed, odgovorio: “Demokracija je”.

“Dok Bandić za različite špekulante čuva najvrjednije zemljište, ostavlja građane Zagreba da se guše u smeću, koje sada pokušava i poskupjeti. U Zagrebu gdje god se zagrebe iskače neka afera u kojoj su upleteni ljudi najbliži gradonačelniku Bandiću ili sam Bandić. Došli smo poručiti da nam je toga dosta”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

“Tražimo obustavu procesa GUP-a te pokretenje izrade novog Generalnog urbanističkog plana koji će na participativan način uvažiti interese svih građana Zagreba. Ovo je još jedan prosvjed upozorenja i ovdje ćemo skakako biti i za dva mjeseca kada GUP dođe na Skupštinu da se usprotivimo Bandićevoj samovolji”, poručio je Ivčić.

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je da prosvjeduju zato što se protive predloženom poskupljenju mjesečnih računa građana što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodao je da Bandić želi drastično poskupjeti uslugu odvoza otpada iako to nije ničim argumentirano.

“Pozivamo zastupnike da se tome usprotive, da stanu u obranu javnog interesa. Građani bi trebali plaćati 20 godina loše vladavine Milana Bandića i to ovdje želimo zaustaviti”, poručio je Košak.

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget podsjetila je kako je Bandić kada je povukao GUP sa sjednice i prebacio ga na veljaču izjavio “kako je pobijedio samog sebe i kako je poslušao građane”, te ustvrdila kako je to “jedna u nizu laži u zadnjih 20 godina”.

“Pobijedit će sam sebe, onda kad se makne iz Zagreba”, rekla je. Podsjetila je da je dva dana nakon te nebulozne izjave dao si ovlasti da mijenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak samo da bi se došlo do atraktivnog građevinskog zemljišta na Brestovcu.

Branka Genzić Horvat iz UZOR-a upitala je u čije ime se predlaže neopravdano povećanje računa za odvoz otpada te je pozvala građane da zaštite pravo na zdrav život i na zdrav okoliš.

“Ovo je uvod u još jednu daljnju pljačku, daljnju privatizaciju Čistoće i daljnju izgradnju nepotrebnog centra za gospodarenja otpadom”, rekla je.

Na prosvjedu su bili viđeni i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te kandidat za predsjednika Republike Dario Juričan (Milan Bandić).