Nekategorizirano

Sharon Osbourne pisala ministru Romiću: Zaštitite činčile!

Izvor: HINA, Foto: Prijatelji životinja
Izvor: HINA, Foto: Prijatelji životinja

Sharon Osbourne, britanska televizijska zvijezda i supruga pjevača Ozzyja Osbournea, hrvatskom ministru poljoprivrede Davoru Romiću poručila je kako pozdravlja hrvatsku odluku o zabrani uzgoja životinja radi krzna, kao što su to već učinile mnoge europske zemlje, no i da je šokirana prijedlogom izuzeća, koji bi omogućio uzgajanje i pokolj činčila zbog krzna, priopćeno je u utorak iz udruge Prijatelji životinja u utorak.

Ističući negativnosti industrije krzna, rekla je da je i sama nekada nosila krzno, no i promijenila mišljenje nakon saznanja na koji se način uzgajaju, a pogotovo ubijaju te životinje.

“U filmu koji sam snimila za PETA-u, činčile su često zatočene u prljave kaveze prije nego im se slome vratovi, uguši plinom ili ih se ubije strujnim udarom koji imobilizira činčile ostavljajući ih pri svijesti dok im ‘radnici’ skidaju kožu, a životinje proživljavaju svu bol i agoniju tog čina. Životinje nemaju veterinarsku skrb, a vlasnik farme im je čak amputirao udove bez anestetika”, ističe Sharon Osbourne.

Ministra stoga moli da se zauzme za činčile i postojeću odredbu Zakona. Poručila je da se razmotri informacije i potom razborito odluči zaštititi potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna, stoji u priopćenju Prijatelja životinja.

Prijatelji životinja napominju da je u Hrvatskoj 2007. godine stupio na snagu Zakon o zaštiti životinja, s odredbom o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna. To je podržalo 73 posto građana, a za uzgajivače je određeno prijelazno razdoblje od deset godina. Pri kraju prijelaznoga razdoblja u Hrvatskoj ostala je petina uzgajivača, a zabranu uzgoja životinja radi krzna donijele su i države poput Ujedinjenoga Kraljevstva, Austrije, Slovenije, Makedonije i drugih. U modnoj industriji su mnogi modni brendovi poput Armanija, Hugo Bossa, Tommy Hilfigera, Calvin Kleina, Stelle McCartneya prestali koristiti životinjsko krzno.

Iz Udruge navode da je ovo pismo ”protiv strahovite okrutnosti prema životinjama, kojim se treba proširiti poruka suosjećanja”, a stajališta su da ministar će ministar donijeti odluke u smjeru poboljšanja Zakona o zaštiti životinja, stoji u priopćenju.