Nekategorizirano, Svijet

Umro Tom Regan, pionir borbe za prava životinja

Indijski aktivisti udruge People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) prosvjeduju za prava životinja, New Delhi, arhivska snimka,  EPA/RAJAT GUPTA
Indijski aktivisti udruge People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) prosvjeduju za prava životinja, New Delhi, arhivska snimka, EPA/RAJAT GUPTA

Američki filozof Tom Regan, pionir borbe za prava životinja, umro je u nedjelju u 78. godini.

Umirovljeni profesor filozofije na sveučilištu Sjeverne Karoline godine 1983. napisao je knjigu “The Case for Animal Rights”, koja je postala temelj borbe za prava životinja, pokreta koji je tada bio tek u začetku.

U toj je knjizi, koja je prevedena na brojne svjetske jezike, Regan je obrazlagao da su i životinje “subjekti života”, baš kao i ljudi, i da imaju pravo da ne budu ubijene.

Poznata aktivistkinja za prava životinja Brigitte Bardot nazvala je Regana “glavnim teoretičarem prava životinja”.

Na službenoj Reganovoj stranici mogu se pročitati njegovi poznati govori, uključujući onaj najslavniji iz 1988. kada je pozvao kolege znanstvenike koji rade sa životinjama da prestanu s vivisekcijama.

“Okanite se tog oružja zla i pridružite nam se, vi znanstvenici, koji ste dovoljno hrabri i dovoljno dobri da se zauzmete za ono što je pravedno i istinito”, poručio je.