Nekategorizirano, Svijet

PETA ponovno otpužila Hermes za okrutnost prema životinjama

Izvor HINA, Foto: PETA
Izvor HINA, Foto: PETA

Francuski proizvođač luksuzne robe Hermes doveden je po drugi put u godinu dana u poziciju da se mora braniti od optužbi za okrutnost prema životinjama, ovaj puta na farmi nojeva koja ga navodno opskrbljuje kožom za izradu luksuznih torbica.

Glasnogovornica grupe za zaštitu prava životinja PETA iskoristila je skupštinu dioničara te francuske modne kuće u Parizu kako bi optužila izvršnog direktora Axela Dumasa za okrutnost prema životinjama na temelju videa koji prikazuje klanje nojeva na farmi u Južnoafričkoj Republici.

Glasnogovornica PETA France Isabelle Goetz kupila je udio u Hermesu kako bi osigurala poziv na skupštini a u utorak je osudila patnju tih ptica na farmi koju je nazvala “ekskluzivnim Hermesovim dobavljačem”.

“Hoće li Hermes jednog dana prestati koristiti egzotične kože?” upitala je Goetz Dumasa i ostale članove uprave grupe pred više stotina dioničara.

Dumas je odgovorio da Hermes “nema ekskluzivnog dobavljača nojeva” i kazao da kompanija “u potpunosti ispunjava svoje obveze u partnerstvu s farmama s kojima posluje”.

“Tražimo od svih naših partnera da poštuju ne samo međunarodne zakone, već i – puno stroža – pravila Hermesa”, rekao je.

PETA-in video objavljen je na Internetu u veljači a prikazuje okrutno ubijanje nojeva. Radnik na farmi rekao je PETA-i da kožama opskrbljuju Pradu i Hermes.

Iz Hermesa su tada objavili da kožu nojeva nabavljaju od štavionica koje redovito provjeravaju a ne izravno od uzgajivača.

Francuska kompanija našla se u središtu pozornosti i prošle godine kada je PETA objavila film o zlostavljanju krokodila i aligatora na farmama u Texasu i Zimbabveu.

Tada je britanska pjevačica Jane Birkin zatražila od Hermesa da ukloni njezino ime sa svojih kultnih Birkin torbica od krokodilske kože.

Hermes je objavio da je “šokiran” slikama zlostavljanja i obećali su da će istražiti navode. (HINA)