Aktivizam, Nekategorizirano

Prijatelji životinja: Crna kronika mučenja i ubijanja životinja

foto FaH/Tomislav Pavlek
foto FaH/Tomislav Pavlek

Udruga Prijatelji životinja u ponedjeljak je objavila popis više od 45 najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u prošloj godini, istaknuvši kako su se i početkom ove godine već zaredali slučajevi zlostavljanja te poručivši kako je nužno osnivanje inspekcije za zaštitu životinja kao i provedba Zakona o zaštiti životinja.

Prijatelji životinja u priopćenju su naveli kako se čini da prekršajna i kaznena djela protiv životinja u 2018. nisu u porastu u odnosu na prethodne godine, već su informacije o njima preko medija i društvenih mreža dostupnije široj javnosti, a time i porast senzibiliziranja za nužnost sprječavanja i sankcioniranja tih nedjela.

“Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, životinje najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama”, istaknula je pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja.

Poručila je kako smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva.

U dugom popisu užasnih patnji i nepotrebnih smrti koje su se mogle izbjeći, Prijatelji životinja ukazali su i na neke novčane kazne koje su dosudili hrvatski sudovi te istaknuli kako se kazna zatvora i dalje rijetko izriče.

“Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne i do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama i dalje su jako male. Kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne”, naglasili su u toj udruzi.

Naveli su i kako se za mnoge slučajeve sazna zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja, koje ne samo da pokušavaju spasiti živote i izliječiti teško zlostavljane preživjele životinje, nego i podižu prijave protiv, nažalost, često nepoznatih počinitelja.

Pozvali su građane da na njihovoj internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr saznaju kome i kako prijaviti slučajeve zanemarivanja, trovanja, mučenja, zlostavljanja i ubijanja životinja.

Prijatelji životinja istaknuli su važnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja. “Takva specijalizirana inspekcija može biti i dio veterinarske inspekcije, no ona bi se bavila isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja”, rekla je pravnica Ivana Lunka i zaključila da bi se tako učinkovitije provodio zakon.

Udruga Prijatelji životinja objavila je crnu kroniku, tužan popis tek maloga broja stradalih životinja, njih više od 45, u prošloj godini.

Popis počinje s 1. siječnjem 2018. kada je kod Nove Gradiške 32-godišnji pijani muškarac ušao je u boks u kojemu je živjela šestomjesečna kujica Alka i razbio joj glavu sjekirom jer je lajala uplašena petardi.

Popis završava slučajevima u prosincu kada su na Braču zabranjenim insekticidom otrovana dva lovačka psa i nekoliko mačaka te u Splitu kada su dva psa umrla od srčanoj zastoja zbog šoka od petardi.