Nekategorizirano, Svijet

PETA nudi novac u zamjenu za trajnu zabranu utrke s bikovima

Koristeći odluku o tomu da se ovogodišnja utrka s bikovima u Pamploni otkaže zbog koronavirusa, skupina za zaštitu životinja PETA ponudila je organizatorima 250.000 eura da to postane trajno.

Ponuda je samo simbolična jer Festival svetog Fermina, osmodnevna fešta kojoj je slavna utrka s bikovima najpoznatiji dio, godišnje donosi 74 milijuna eura u gradski proračun.

“Utrke i borbe s bikovima naslijeđe su iz puno manje prosvijećenih vremena kada ljudi nisu shvaćali da životinje osjećaju bol”, kaže se u pismu aktivista za zaštitu životinja gradonačelniku Pamplone Enriqueu Mayi.

Gradske vlasti, koje su otkazale ovogodišnje izdanje festivala u srpnju, prvi put u četiri desetljeća, nisu komentirale ponudu.

Festival, koji je proslavio Ernest Hemingway u romanu iz 1926., “A sunce izlazi” 1926. uključuje utrku s bikovima svakoga jutra uskim uličicama Pamplone uz tisuće sudionika iz svijeta.

PETA i druge skupine za zaštitu životinja svake godine prosvjeduju večer uoči početka festivala, ali gradske vlasti tvrde da je fešta dio lokalne kulture. (Hina)