Nekategorizirano, Stajališta

Prijatelji životinja pozivaju građane da komentiraju zakon u javnoj raspravi kako bi spasili životinje

Performans Prijatelja životinja "Činči u kavezu" na Trgu bana Jelačića za spas činčila i svih ostalih životinja uzgajanih radi krzna. Građani su pozvani u kavez da predoče osjećaj zatočeništva, straha, neizvjesnosti i beznađa koje činčile proživljavaju na farmama za uzgoj. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /lsd
Performans Prijatelja životinja “Činči u kavezu” na Trgu bana Jelačića za spas činčila i svih ostalih životinja uzgajanih radi krzna. Građani su pozvani u kavez da predoče osjećaj zatočeništva, straha, neizvjesnosti i beznađa koje činčile proživljavaju na farmama za uzgoj. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /lsd

Udruga Prijatelji životinja upozorila je u četvrtak da Ministarstvo poljoprivrede želi po hitnom postupku dopuniti postojeći Zakon o zaštiti životinja predlažući da se za godinu dana produlji desetogodišnje prijelazno razdoblje, nakon kojeg bi trebala stupiti na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, a koje istječe 1. siječnja 2017.

Udruga Prijatelji životinja priopćila je kako je u rujnu 2016. godine završeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano uz nacrt Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Istaknuli su da su se građani na javnoj raspravi jasno izjasnili protiv uzgoja životinja za krzno i produljenja prijelaznog razdoblja.

“Ministarstvo poljoprivrede je manje od mjesec dana prije isteka prijelaznog razdoblja 1. siječnja 2017., otvorilo novo javno savjetovanje želeći po hitnom postupku donijeti dopunu postojećeg Zakona o zaštiti životinja. Predlažu produljenje prijelaznog razdoblja do siječnja 2018. godine”, upozorili su u priopćenju.

Prijatelji životinja se protive tom prijedlogu i ističu da su brojni argumenti protiv produljenja prijelaznog razdoblja, a koje je udruga prethodno stavila i na javnu raspravu. Smatraju da su uzgajivači u deset godina imali dovoljno vremena završiti uzgoj.

Pozvali su građane da kratko i jasno pošalju svoje komentare na “Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti životinja” tražeći da postojeća zabrana stupi na snagu 1. siječnja 2017. godine, bez produljenja prijelaznog razdoblja.

Ističu da je svako sudjelovanje u javnoj raspravi izuzetno važno jer može spasiti životinje. Rok za slanje komentara je 20. prosinca 2016. godine. (Hina)