Hrvatska, Nekategorizirano

Zakon o lovstvu na javnoj raspravi!

zakon-o-lovstvuMinistarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Tolušićem ponovno sluša glas većinske javnosti. Nakon javne rasprave 2015. godine i velikoga protivljenja građana ubijanju pasa i mačaka u lovištima te uvođenju lova lukom i strijelom, novi Nacrt Prijedloga Zakona o lovstvu uvažava obje zabrane! No, zbog pritiska nekih lovaca, nužno je da se svi kojima je stalo do humane skrbi za kućne ljubimce i divlje životinje uključe u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću do 23. srpnja 2017. i podrže te odredbe u prijedlogu novoga Zakona o lovstvu.

Udruga Prijatelji životinja godinama ukazuje na zastarjeli članak Zakona o lovstvu koji dopušta „uklanjanje” pasa i mačaka u lovištu, što lovci u praksi slobodno interpretiraju ubijajući pse i mačke, iako ih mogu premjestiti iz lovišta etičnim metodama, bez ubijanja. Trenutačni prijedlog Nacrta definira da „vlasnici ne smiju puštati pse i mačke da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti većoj od 300 m od nastambe vlasnika”. Pojedini lovci lobiraju za ozakonjenje odstrjela pasa i mačaka u lovištima, pa je Udruga predložila dopunu toga članka tako da se psi i mačke zatečeni u lovištu smatraju napuštenim ili izgubljenim životinjama i nalaznici su ih dužni zbrinuti sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja.

U detaljnom obrazloženju svojega prijedloga, Prijatelji životinja istaknuli su da Kazneni zakon od 2013. godine uvodi odredbu o mučenju i ubijanju životinja kao kaznenom djelu, s propisanom zatvorskom kaznom, dok je u saborskoj proceduri upravo izglasavanje novog Zakona o zaštiti životinja kojim će biti zabranjeno ubijanje napuštenih životinja u skloništima. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, izjavio je: „Nedopustivo je da Zakon o lovstvu ozakoni mogućnost ubijanja napuštenih ili izgubljenih životinja u lovištima, iako je riječ o istim životinjama koje drugi zakoni štite. Nesporno je da psi i mačke jednako osjećaju bol i patnju neovisno nalaze li se u lovištu ili na ulici te ih zakoni moraju tako i tretirati. Ako je ubijanje pasa ili mačke zabranjeno običnom građaninu, tada treba biti zabranjeno i lovcima!”

Brojni slučajevi samovolje lovaca u lovištima i izvan njih već dugo godina predmet su velike kritike. Mnogo puta dogodilo se da lovci pucaju u psa dok se skrbnik nalazi samo nekoliko metara od njega, tijekom šetnje kroz šumu, ili kada su pucali u psa dok su se on još uvijek nalazio na zemljištu svojega skrbnika, ponekad čak i u prisutnosti djece. Građani ne žele strepiti hoće li netko pucati u njih i psa dok šeću šumom niti toleriraju da nečiji sadašnji ili bivši kućni ljubimci postanu žrtve iživljavanja i ubijanja od strane lovaca ili bilo koga drugoga!

Prethodni Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu iz 2015. godine predlagao je i mogućnost lova lukom i strijelom, što je s pravom izazvalo veliko zgražanje javnosti koja se snažno protivi bilo kakvom proširenju mogućnosti ubijanja životinja u lovu. Takav lov s razlogom je oduvijek zabranjen u Hrvatskoj i tako treba i ostati! Stoga ovaj Nacrt ispravno zabranjuje primitivan i okrutan lov lukom i strijelom koji uzrokuje velik broj ranjenih i osakaćenih životinja.

Udruga Prijatelji životinja poziva sve da se uključe u javnu raspravu te da pohvale i podrže Ministarstvo poljoprivrede zato što se u Zakonu o lovstvu konačno ukida ubijanje pasa i mačaka u lovištima i što ostaje zabrana lova lukom i strijelom.

Argumentacija i prijedlozi udruge Prijatelji životinja za navedene teme u člancima 46. i 58., kao i upute za sudjelovanje u javnoj raspravi, nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.