Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Prijatelji životinja filmom ”Zemljani” protiv nasilja nad životinjama

Napušteni pas u skloništu u Cerju Pokupskom, foto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ik
Napušteni pas u skloništu u Cerju Pokupskom, foto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ik

“Prijatelji životinja” će 10. prosinca u povodu “Dana prava životinja”, a kako bi potaknuli građane da se zamisle nad postupcima čovječanstva prema životinjama, na Trgu bana Jelačića puštati scene iz dokumentarnog filma “Zemljani” koje prikazuju skrivene snimke iz industrija koje iskorištavaju životinje, priopćila je ta udruga u srijedu.

“Ono na što film Zemljani (Earthlings) skreće pozornost, i zbog čega se diljem svijeta već gotovo 30 godina obilježava Međunarodni dan prava životinja, je činjenica da Zemlju dijelimo s drugim životinjskim vrstama”, poručili su Prijatelji životinja pozivajući građane da pogledaju film.

Aktivisti će, u crnoj odjeći s bijelim maskama kako svojim emocijama ne bi ometali pozornost gledatelja, pozivati građane da ne zatvaraju oči pred nasiljem nad životinjama, stoji u priopćenju.

“Film Zemljani dojmljiv je dokumentarac koji prikazuje skrivene snimke svakodnevnih praksa iz industrija koje iskorištavaju životinje, poput uzgajivačnica, klaonica, cirkusa, vodenih parkova i sl.

”Zemljani” su zaslužni za promjenu životnih navika milijuna ljudi diljem svijeta i zbog jasno iznesenih činjenica trebaju ga vidjeti svi kojima je imalo stalo, kao i oni kojima nije”, poručili su Prijatelji životinja.

Izvedbom performansa Hrvatska će se pridružiti Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Švedskoj, Danskoj, Americi, Kanadi, Australiji i brojnim drugim državama u kojima je takav performans izveden.

”Ne smijemo odbiti vidjeti očima ono što životinje moraju trpjeti tijelima”, poručili su Prijatelji životinja citirajući riječi redatelja Shauna Monsona koji objašnjava zašto je bitno ne bježati od istine i ne zatvarati oči pred scenama nasilja nad životinjama.

“Svi smo mi Zemljani i imamo pravo na život bez iskorištavanja i držanja u ropstvu”, istaknuli su pozvavši građane da se zamisle nad postupcima čovječanstva prema svojim životnjskim sustanarima.