Aktualno, Nekategorizirano

Prijatelji životinja pozivaju građane da štite prava životinja

foto: Prijatelji životinja

Udruga Prijatelji životinja u srijedu je, uoči Međunarodnog dana prava životinja, upozorila da se 200 milijardi životinja godišnje usmrćuje zbog ljudi te pozvala građane da budu zaštitnici prava životinja.

Mnogim životinjama danas se uskraćuju njihova prava. 150 milijardi životinja se usmrćuje za ljudsku prehranu. Ako se tom broju dodaju i životinje koje se ubijaju radi krzna, pokusa i zabave, broj životinje koje umiru zbog ljudskog faktora godišnje prelazi 200 milijardi, upozorili su Prijatelji životinja u priopćenju u povodu Međunarodnog dana prava životinja, 10. prosinca.

Udruga poziva građane da se suprotstave iskorištavanju životinja kroz svoje etične izbore, poput izbora prehrane i odjeće za koje nije potrebno ubijati životinje.

“Zauzmite se za životinje kako biste htjeli da se netko zauzme za vas. Nemojte im raditi ono što ne biste željeli da se radi vama. Stavite se u njihovu kožu i gledajte svijet njihovim očima. Budite zaštitnici prava svih životinja, a ne samo onih koje vam se sviđaju”, poručuju Prijatelji životinja.

Pozivaju građane da obilježe Međunarodni dan prava životinja izdvajanjem vremena za čitanje knjiga, članaka ili gledanje filmova o veganstvu i pravima životinjama te napominju da se na www.prijatelji-zivotinja.hr i na Facebook stranici Prijatelja životinja mogu pronaći prijedlozi filmova i knjiga te pregršt drugih informacija o pravima životinja.

U četvrtak, 10. prosinca, na Međunarodni dan prava životinja, najavili su i online stručna predavanja o pravima životinja na svojoj Facebook stranici.

U 18 sati pravnik Boris Bakota održat će predavanje “Pravo ili zaštita životinja?”, dok će u 20 sati aktivistica i filologinja Lidija Bakota govoriti o rasprostranjenom obliku jezičnog nasilja u predavanju “Nisam glupa kao guska i nemam jezik kao krava rep”.

Najavljujući svoje predavanje, Boris Bakota je upozorio da životinje, kao i ljudi, imaju moralni status. “One ne postoje da bi služile čovjeku i da bi od njih čovjek imao korist. Čovjekova je moralna obveza dobro se odnositi prema životinjama isključivo zbog njihove dobrobiti”.

Lidija Bakota govorit će o diskriminaciji i nasilju nad životinjama, koji se ogledaju u čovjekovoj komunikaciji s drugima. U predavanju će pozvati na odgovoran izbor riječi kako ne bismo, svjesno ili nesvjesno, činili jezično nasilje nad životinjama.(Hina)