EHO, Nekategorizirano

Slobodan Šijan : Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment

sijan_gotovac_coverTomislav Gotovac (1937-2010) jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća, koji je obilježio filmsku, likovnu i izvođačku praksu, te je ostavio neizbrisiv trag na generacije umjetnika. Posljednjih petnaestak godina njegovi su radovi sve prisutniji na internacionalnoj umjetničkoj sceni na brojnim važnim izložbama i u relevantnim muzejima, a sve veći je interes za istraživanje njegovog pionirskog opusa.

Jedan od njegovih najbližih prijatelja, poznati filmski redatelj i autor Slobodan Šijan, ovom je monografijom (izvornik je objavljen 2012. kao Kino Tom – Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda, Muzej savremene umetnosti Beograd & Hrvatski filmski savez) odao dužnu poštu Gotovcu i njegovom jedinstvenom razumijevanju filmske umjetnosti.

Na gotovo 400 stranica 48 poglavlja funkcionira kao 48 „kadrova“ analiza, citata, krokija i komentara, ali i kao pokušaj razumijevanja nekih od procesa koji su utjecali na nastanak Gotovčevih filmova i na formiranje njegovih umjetničkih postupaka. Izdašno koristeći i miješajući osobna sjećanja, naraciju, svjedočanstva i arhivski materijal Šijan donosi knjigu o umjetniku od umjetnika na specifično umjetnički način.

Izobilje vizualnog materijala, kao i iznimno grafičko oblikovanje čine da se knjiga, rađena montažno-kolažnom logikom, čita kao film. Takav pristup rekonstrukcija je interakcije Gotovca sa stvarnošću, filmom i umjetnošću pa osim kao monografija o autoru funkcionira i kao osobna kontekstualizacija burnog umjetničkog razdoblja, i kao jedinstvena kulturološka i sociološka studija o području nekadašnje Jugoslavije od 1960ih naovamo.

Tomislav Gotovac za kojega su stvarnost i „movie“ bili življeni sinonimi ovim izdanjem dobiva prvu cjelovitu i dosljednu monografiju na engleskom jeziku.

prijevod na engleski : Greg de Cuir & Žarko Cvejić
oblikovanje : Dejan Kršić & Slobodan Šijan
386 stranica, full color / cijena : 200 HRK ili 30 EUR
izdavači : Institut Tomislav Gotovac, Hrvatski filmski savez, Multimedijalni institut [Zagreb, 2018.]
— knjigu možete nabaviti u knjižarama u Hrvatskoj i/ili online kod superknjižara.hr i upi2mbooks.hr , ili preko evropskih Amazon-dućana – amazon.co.uk  amazon.de  amazon.it.