Aktivizam, Nekategorizirano

Američka promocija knjige o Tomislavu Gotovcu uz njegove filmove

tom-gotovacMonografija Slobodana Šijana o ikoničkom filmskom, vizualnom i performerskom umjetniku Tomislavu Gotovcu predstavit će se krajem listopada njujorškoj publici, uz projekcije njegovih najznačajnijih filmova.

Knjiga “Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment” bit će predstavljena u srijedu, 24. listopada, u prostoru Harriman Institute (Columbia University), izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Uz autora na promociji će biti Pavle Levi (Stanford University), Dijana Jelača (Brooklyn College) i Petar Milat (Multimedijalni institut), a diskusiju će moderirati Aleksandar Bošković s Columbia University.

Dan kasnije u Anthology Film Archives, jednom od najznačajnijih svjetskih centara avangardnog filma, biti će prikazani Gotovčevi filmovi Prijepodne jednog fauna (1963.), Pravac (Stevens–Duke, 1964.), Plavi jahač (Godard–Art, 1964.), Kružnica (Jutkevich–Count, 1964.) i Glenn Miller I. (Srednjoškolsko igralište I, 1977.).

Šijan je u monografiji spojio osobna sjećanja, svjedočanstva i arhivski materijal, uz mnoštvo vizualnog materijala i specifično grafičko oblikovanje čime se ona čita kao film.

“Takav pristup rekonstrukcija je interakcije Toma Gotovca sa stvarnošću, filmom i umjetnošću, umjetnika koji je bio istovremeno i lakmus i palimpsest jednog ubrzano mijenjajućeg vremena. Knjiga, stoga, funkcionira i kao osobna kontekstualizacija burnog umjetničkog razdoblja u Jugoslaviji, uključujući ‘crni talas’ i Nove tendencije kojih je Gotovac bio aktivnim sudionikom”, napominje se u najavi američke promocije.

Prvo cjelovito i dosljedno predstavljanje istaknutog hrvatskog umjetnika organiziraju Institut Tomislav Gotovac, Multimedijalni institut i Hrvatski filmski savez, u suradnji s Harriman Institutom na sveučilištu Columbia i Perforaracijama New York (Domino).