Aktualno, Nekategorizirano

Predstavljanje knjige – Život kao filmski eksperiment

sijan_gotovac_coverU sklopu festivala 25FPS i programa Multimedijalnog instituta Vizualni kolegij, u petak, 28. rujna u 16 sati bit će predstavljena knjiga Slobodana Šijana “Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment”,. U nedjelju 30. rujna s početkom u 23 sata pridružite nam se na spektakularnom koncertu Williama Basinskog naslovljenom “O vremenu izvan vremena”. Programi se održavaju u Studentskom centru, Savska 25, Zagreb.

Tomislav Gotovac (1937–2010) jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća. Obilježio je filmsku, likovnu i izvođačku praksu te je ostavio neizbrisiv trag na generacije umjetnika. Posljednjih petnaestak godina njegovi su radovi sve prisutniji na međunarodnoj umjetničkoj sceni na brojnim važnim izložbama i u relevantnim muzejima, a sve je veći interes za istraživanje njegova pionirskog opusa.

Na proljeće 2018. Institut Tomislav Gotovac, Hrvatski filmski savez i Multimedijalni institut objavili su monografiju Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment u kojoj je jedan od njegovih najbližih prijatelja, poznati filmski redatelj i autor Slobodan Šijan, odao dužno poštovanje Gotovcu i njegovu jedinstvenom razumijevanju filmske umjetnosti.

Razgovoru o knjizi prisustvovat će autor Slobodan Šijan, autor, prevoditelj i filmolog Greg de Cuir te urednici izdanja.

Po razgovoru će biti prikazan Glenn Miller I. (Srednjoškolsko igralište I.) [1977, 45′, 16mm].