Aktivizam, Nekategorizirano

Spomen šetnja na Međunarodni dana sjećanja na žrtve Holokausta

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Predstavnici Antifašističke lige i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću u četvrtak su, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, organizirali šetnju od spomen ploče kod mjesta srušene zagrebačke Sinagoge do Trga žrtava fašizma, prisjećajući se brojnih Židova stradalih u tadašnjoj NDH.

Sudionici spomen šetnje, među kojima su bili i predstavnici Srpskog narodnog vijeća te izraelskog, njemačkog, kanadskog i norveškog veleposlanstava, položili su ruže i kamenčiće ispred spomen ploče u Praškoj ulici na mjestu gdje je stajala Sinagoga, a danas se nalazi parkiralište.

Sinagoga je sagrađena 1867., 61 godinu nakon osnutka Židovske općine u Zagrebu 1806. a prije nego što su Židovi stekli puna građanska prava u Hrvatskoj 1873. godine.

Ta monumentalna građevina razarana je od listopada 1941. do svibnja 1942. u doba NDH, u jeku ustaškog genocida nad Židovima, Srbima i Romima, podsjetili su organizatori šetnje.

Predstavnica Koordinacije židovskih općina RH Sanja Zoričić Tabaković rekla je da se Sinagoga po uspostavi NDH, a po riječima tadašnjeg gradonačelnika, više nije uklapala u urbanističku vizuru Grada Zagreba.

“Ta velika zagrebačka lijepa Sinagoga bila je simbol zajednice kojoj je pripadala, koja je također bila velika i jaka. Njezino rušenje također je simboliziralo nestanak te zajednice. Kada je 1942. završilo njezino rušenje, u Zagrebu više nije bilo gotovo nikoga od židovske zajednice”, istaknula je.

U NDH ubijeno 80 posto Židova iz cijele Hrvatske

“Ovo mjesto je iz tog razloga veoma tužno i prazno, s ovom malom pločom”, kazala je Zoričić Tabaković i napomenula da je za vrijeme NDH od ustaša ubijeno 80 posto Židova cijele Hrvatske, pa tako i Zagreba, te ih je od 12 tisuća preostalo tri tisuće od kojih je pola odselilo u Izrael.

Ta je zajednica, po njenim riječima, u holokaustu svedena na minimum i daleko prelazi mogućnosti bilo kakve njezine obnove i izgradnje bilo čega na tom mjestu.

“Grad i država uvijek imaju opravdanje da se ovdje ništa ne poduzima. No, nadam se da ćemo jednog dana na obilježavaju Međunarodnog dana holokausta ovdje vidjeti nešto drugo, a ne samo parkiralište i prazan prostor”, kazala je predstavnica Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj.

Sljedeće postaje bili su nekadašnji Hotel Milinov na Trgu bana Jelačića, gdje se danas nalazi Hotel Dubrovnik, ispred koje su se sudionici prisjetili obitelji Milinov koja je stradala u ustaškim logorima, a potom su sudionici šetnje obišli i Tomašićevu ulicu gdje je nekada živio spisatelj, prevoditelj i pravnik Hinko Gottlieb, deportiran u logor Kraljevicu i fašistički logor Kampor.

Spomen šetnja završena je na Trgu žrtava fašizma, gdje je održan kratak komemorativni program, uz obraćanje predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića te polaganje ruža i kamenčića, uz stihove Antuna Barca “Logorska molitva”.

Pusić je podsjetio da je Međunarodni dan sjećanja uvela Glavna skupština UN-a 2005., podsjetivši da je tom prilikom tadašnji glavni tajnik Ban Ki-moon rekao je kako je važno da se sjećamo žrtava, ali je još važnije da iz tog događaja izvučemo lekciju za današnje vrijeme.

Datum je izabran jer je 27. siječnja 1945. Crvena armija oslobodila nacistički koncentracijski logor Auschwitz. (Hina)