Nekategorizirano, Svijet

Srbija: Udruge akcijom “Batajnica 744 – zakopana istina” ukazale na zločine nad kosovskim Albancima

HN20190326080170Skupina nevladinih udruga u utorak je u Beogradu organizirala akciju “Batajnica 744 – zakopana istina”, s namjerom da ukaže na zločine srbijanskih snaga počinjene na Kosovu, poslije kojih su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca premješteni u Srbiju i nađeni u masovnoj grobnici u beogradskom predgrađu Batajnici.

Akciju su vodili Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom, a tijekom performansa aktivisti su u pješačkoj zoni u Knez Mihailovoj ulici razvili transparent s imenima ubijenih Albanaca, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici.

Transparent koji su nosili kroz grad posuli su zemljom, kako bi ukazali na prikrivanje informacija o tim zločinima.

Predstavnik Inicijative Marko Milosavljević rekao je da su akciju organizirali jer u “službenom narativu u Srbiji” nema govora o albanskim žrtvama ratnih zločina na Kosovu.

HN20190326080150“Danas želimo pokazati da jedan od najtežih zločina predstavljaju tajne grobnice iskopane ne samo u Batajnici, nego i u Perućcu (jezeru istoimene hidroelektrane na Drini, u zapadnoj Srbiji), i Petrovom selu, Rudnici, o čemu se ne govori”, rekao je Milosavljević.

On je ukazao na “20 godina šutnje”, dok su “u službenom narativu i u društvu” priznate samo srpske žrtve.

Milosavljević je ocijenio kako nema “ni govora o vladavini prava” ako se zločini za koje su znala i državna tijela Srbije “i dalje zakopavaju”.

Akciju nevladinih udruga pratilo je i osiguravalo tridesetak policajaca u odorama i civilu, a završena je ispred Skupštine Srbije.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, na Kosovu je ubijeno ili nestalo više od 13.500 osoba svih etničkih zajednica,

foto HINA/Velimir ILIĆ
foto HINA/Velimir ILIĆ

među kojima je oko 1.300 ubijenih ili nestalih nakon zračne kampanje NATO snaga 1999. godine. (Hina)