Aktualno, Nekategorizirano

Reakcija aktivista iz Hrvatske na brutalni napad šešeljevaca na kolege u Beogradu

U srijedu navečer, 5. veljače, u prostorijama Općine Stari grad u Beogradu, Vojislav Šešelj je promovirao svoju novu knjigu u kojoj negira genocid u Srebrenici, navodi se u priopćenju za javnost koje prenosimo u cjelosti.

Na promociju je došlo i šestero aktivista i aktivistkinja iz organizacija za zaštitu ljudskih prava (Fond za humanitarno pravo, Forum ZFD, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom) koji su prisutnima ponudili dosje „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“ (koji je objavio Fond za humanitarno pravo Beograd).

Šešeljevi radikali fizički su napali naše kolegice i kolege, dva muškarca i četiri žene među kojima i Natašu Kandić, osnivačicu Fonda za humanitarno pravo i Natašu Govedaricu, direktoricu Foruma ZFD, bacili ih na pod i na Šešeljevu naredbu, izbacili ih iz dvorane.

Napadači su bili mladi ljudi, odrasli poslije rata, ali očito u okruženju zatrovanim mržnjom i nacionalističkom netrpeljivošću. Taj sramotni i kukavički napad samo je zadnji primjer koji pokazuje koliko je važno pošteno suočavanje s prošlošću, kako bi se spirala mržnje prekinula i ne prenosila na slijedeće generacije. U ovom slučaju radi se o Srbiji, ali ovakve incidente doživljavali smo i u Hrvatskoj i u BiH. O hrabrosti, dosljednosti i predanosti naših kolegica i kolega, koji su ovom prilikom bili žrtve napada, ne treba posebno ni govoriti. Naša podrška njihovom radu je neupitna. Pritom od vladajućih političkih struktura zahtijevamo zaustavljanje nasilja pod plaštom domoljublja kao i kritičko suočavanje s odgovornošću za ratove i počinjene zločine.

Reagiranje potisuju: Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Mladen Majetić, Dražen Lalić, Žarko Puhovski, Hrvoje Klasić, Katarina Kruhonja, Nikola Puharić, Eugen Jakovčić, Marica Šeatović, Branka Vierda, Mirjana Galo, Biba Momčilović, Nela Pamuković, Mirjana Bilopavlović, Mladen Stojanović, Nikola Mokrović, Božica Ciboci, Veselinka Kastratović, Emina Bužinkić, Davor Konjikušić, Sanjin Bužo, Jelena Đokić Jović, Pero Jurišin, Srđan Dvornik, Ladislav Bognar, Nikolina Židek, Živana Heđbeli, Marina Škrabalo, Biljana Pusić, Đino Đivanović, Milena Čalić Jelić, Boris Stamenić, Tena Banjeglav, Hana Dvornik, Diana Todorova, Stefan Milosavljević, Alice Straniero.