EHO, Nekategorizirano

Srce nam je malo toplije nakon vijesti o zagrebačkim studentima koji su skupili 19.000 kuna za baku koja skuplja boce

GettyImages-850203998-840x530Ovih dana medijima i društvenim mrežama proširila se prilično divna priča o zagrebačkim studentima koji su odlučili skupiti novac kako bi pomogli jednoj baki. Ona je redovito navraćala do Studentskog doma Cvjetno naselje u potrazi za bocama koje bi potom zamijenila za novac.

Svaki dan je znala da mora skupiti 40-ak boca kako bi zaradila 20 kuna s kojim bi preživljavala pored 1000 kuna penzije.No, studenti su doznali da baka mora na operaciju očiju zbog čega neko vrijeme neće moći skupljati boce. Pa su odlučili pomoći.

‘Mislim da treba našu pomoć’

Akciju je pokrenuo jedan student PMF-a, Rajan, koji je na Facebooku objavio ovo:

“Imamo odobrenje i akcija kreće od večere, od 16:30, ispred menze. Vjerujem da svi znate za bakicu koja skuplja boce oko doma. Mislim da treba našu pomoć. Razgovaram inače s ljudima koji se snalaze na sve moguće načine da prežive pa tako i s tom gospođom. Postoji više razloga za ovu akciju. Uskoro većina studenata ide doma te samim time smanjuje se vjerojatnost da će gospođa prikupiti dovoljno boca za da ima za život. Kaže da živi na budžetu od 20 kn dnevno i da joj je to dnevni cilj, skupiti 40 boca što i nije nekada jednostavno. Baka ide uskoro na operaciju očiju te neće neko vrijeme moći raditi. Radila je 30 godina i dobila mirovinu od nekih 1000 kuna što joj ne pokriva režije i lijekove.”

Ubrzo je postavljena kutija ispred menze na Cvjetnom, ideja je bila da svatko ubaci po 20 kuna kako bi se skupilo 1800 kuna, s kojima bi baka mogla na svom skromnom budžetu dogurati do jeseni i povratka studenata u Zagreb. No, u tri dana koliko je kutija stajala, nije skupljeno 1800 kuna engo više od 19.000 kuna.

Hjeli su da bude mirna do jeseni

“U Zagrebu sam već četiri mjeseca. Svaku nedjelju poslije podne se oko studentskih domova Šara i Cvjetno može čuti ‘limenkee, bocee’. To dolazi jedna stara baka kojoj je penzija od 1000 kuna mala pa dodatno zarađuje na limenkama i bocama čija je povratna vrijednost 0,50 lipa. Cilj joj je skupiti nekih 40 boca dnevno kako bi zaradila 20 kuna. Uskoro ide na operaciju očiju, a i studenti iz domova polako odlaze pa su se studenti s Cvjetnog zabrinuli kako će baka preživjeti – kako će nakon operacije skupljati boce, a i od koga kada svi studenti od kojih dobiva najviše odlaze kući.

Došli su na ideju da bi se ispred menze na Cvjetnom mogla prikupljati pomoć, a cilj je bio nekih 1800 kuna kako bi bila mirna do jeseni i nove akademske godine kada se studenti vraćaju. Kutija je stajala 3 dana. Nije prikupljeno 1800 nego 19300 kuna! Srce mi je puno, još uvijek postoje dobri ljudi! Bravo za studente sa Cvjetnog!”, napisala je Ena Hasečić, inače studentica sa Šare, odnosno iz Studentskog doma Ante Starčević koju je dirnula divna akcija.

Preuzeto sa portala: Telegram