Nekategorizirano, Stajališta

SSMH mladima: Aktivirajte se jer se samo tako mogu otvoriti radna mjesta

Na fotografiji sudionici konferencije “Mi ostajemo u Hrvatskoj” . foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

– Idite za svojim snovima i aktivirajte se jer se samo aktivnošću može nešto postići da se otvore nova radna mjesta ili da se mladi samozaposle, poručeno je u četvrtak mladima na konferenciji “Mi ostajemo u Hrvatskoj” u organizaciji Svjetskoga saveza mladih Hrvatska (SSMH), na kojoj su uspješni poduzetnici predstavili svoja iskustva.

Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a cilj joj je bio mladima kroz četiri područja (OPG, IT, uspješne žene u
poduzetništvu i hobi kao posao) prikazati poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti.

Predsjednik SSMH Šimun Lončarević upozorio je kako, iako u razvijenim zemljama vlada trend privatnoga poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još čekaju da ih netko zaposli. Istaknuo je kako se i na ovoj konferenciji mlade želi upoznati s osnovama poduzetništva, dati im smjernice za prve korake pri samozapošljavanju, osvijestiti i ohrabriti mlade, te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.

Izaslanica predsjednice Republike Renata Margetić Urlić pozvala je mlade da, zajedno s Vijećem mladih Predsjednice Republike, pokušaju mijenjati sadašnju situaciju u zemlji kako mladi ne bi iseljavali iz zemlje.

“Uvijek je teško i uvijek će biti problema i zapreka, ali ono što nas vodi i što je najveće zadovoljstvo na svijetu je kada napraviš nešto dobro za svoju obitelj, prijatelje, zajednicu i na kraju svoju domovinu”, poručila je. Istaknula je kako, bez obzira na to koliko bi neki željeli otići iz zemlje, iskustva svih onih koji su se školovali, usavršavali ili radili u inozemstvu – pokazuju da ste uvijek stranac u nekoj drugoj zemlji.

Svoja poduzetnička iskustva mladima su predstavili voditeljica komunikacija u Rimac automobilima Marta Longin, direktor tvrtke “Volim ljuto” Goran Vrabec, putopisac Tomislav Perko, direktorica tvrtke “Edukator kreator” Ivona Zgrabljić te direktorica tvrtke “i-Ways” Dragana Gučanin.