Nekategorizirano

Svi će bojkotirati Jasenovac?

Formalna odluka o bojkotu još nije donesena
Formalna odluka o bojkotu još nije donesena

Nakon što je u ponedjeljak, 4. travnja Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, koja okuplja deset židovskih organizacija, najavila bojkot tradicionalne komemoracije žrtvama jasenovačkoga logora, neslužbeno doznajemo da će isto napraviti i predstavnici Srba i Roma, kao članovi ostalih dviju najvećih stradalničkih skupina, piše Forum.

Formalna odluka o bojkotu još nije donesena, ali s obzirom na najave, gotovo je sigurno da će se znati u idućih desetak dana.

Koordinacija, koju vodi Ognjen Kraus, objavila je da neće sudjelovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, koju svake godine organizira Javna ustanova Spomen-područje (JUSP) Jasenovac iz dva razloga: prvi je neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja, drugi je odgađanje imenovanja Savjeta JUSP-a Jasenovac; a treći dnevno-politička događanja, odnosno relativizacija i revitalizacija ustaštva.

Mišljenja smo da je u takvom okruženju jasenovačka komemoracija tek prigoda za zadovoljenje forme u kojoj će isti oni koji toleriraju ustašku ideologiju zauzeti pozornicu kako bi iskazali svoja antifašistička stajališta i izrazili pijetet žrtvama.

Godinama smo se prilagođavali protokolu s kojim se nismo slagali, smatrajući da je naše sudjelovanje važno s obzirom na brojne žrtve naše zajednice.

Nakon svih pokušaja da nešto zajednički učinimo, to više nema smisla, pa ćemo komemoraciju organizirati sami u skladu sa židovskom tradicijom – poručila je Koordinacija, a kako doznajemo, sličnog su mišljenja i predstavnici ostalih manjinskih zajednica, kao i Antifašističke lige, koja se nedavno o ovom pitanju pismom obratila Ministarstvu kulture, ali odgovor još nije dobila. Ne samo odgovor, nego nisu doznali ni točan datum obilježavanja, koji bi navodno trebao biti 22. travnja.

Zamoljen da precizira što Koordinacija smatra “relativizacijom i revitalizacijom ustaštva”, Kraus je Hini pisanim putem odgovorio kako je najbolji primjer upravo postav muzeja u Jasenovcu.

Što se dnevnopolitičkih događanja tiče, u više sam navrata u zadnje vrijeme te događaje komentirao u medijima. Radi se o ustaškim povicima za vrijeme marša ulicama Zagreba (u Savskoj), nogometnoj utakmici u Osijeku, govoru mržnje u medijima (posebice na internetu), a još više od toga o činjenici da država ne poduzima i ne želi poduzeti baš ništa u vezi s tim.

Komentare koje su nakon tih događanja dali visoki državni dužnosnici u najmanju ruku smatram neprimjerenima – rekao je Kraus.