Hrvatska, Nekategorizirano

Kraus: Koordinacija židovskih općina ne dolazi na skup o holokaustu

Na slici Ognjen Kraus i Luciano Moše Prelević. Foto Hina/ Dario GRZELJ
Na slici Ognjen Kraus i Luciano Moše Prelević. Foto Hina/ Dario GRZELJ

Zbog neprimjerenih reakcija oko veličanja ustaštva predstavnici Koordinacije židovskih općina neće se pridružiti tradicionalnom skupu sjećanja koje 27. siječnja, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, organizira hrvatska vlast, potvrdio je Hini predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

“Takvu smo odluku donijeli na osnovu reakcije Vlade, Hrvatskog sabora i predsjednice Republike na protekle događaje. Nije problem ploče u Jasenovcu ili natpisa ‘Za Dom spremni’ već relativizacije svega. Ako je isto kukasti križ, ‘U’ i Za Dom spremni i crvena zvijezda onda o čemu diskutiramo? Reviziju povijesti ćemo raditi? Komisiju osnivati da ona kaže što je bio Drugi svjetski rat? Pa o čemu mi razgovaramo?”, rekao je Kraus.

Službeni poziv za sudjelovanje na skupu sjećanja, kaže Kraus, još nisu dobili, no zbog posljednji događanja Koordinacija židovskih općina u RH odlučila je kako neće doći. “O toj odluci obaviještena je i općina Bet Israel koja također neće sudjelovati”, poručio je Kraus.

Izvor: HINA