Hrvatska, Nekategorizirano

Zbog ustaškog pozdrava Varaždinska županija odbila registrirati grb HOS-a

slider_hos_grb_original_velikaNa grb HOS-a, koji u sebi sadrži ustaški pozdrav Za dom spremni, sve lokalne sredine u Hrvatskoj ne gledaju blagonaklono kao Općina Jasenovac, čija je načelnica iz redova HDZ-a dopustila postavljanje spomen ploče o kojoj danas govori cijela Hrvatska, odnosno kao Grad Zagreb i Ministarstvo uprave, koji su HOS-u omogućili da registrira sramotni grb.

Autor: Vjeran Grković

Naime, Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji odbio je 14. siječnja ove godine zahtjev Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Varaždina za registracijom statuta, upravo zato jer sadržava sporni, ustaški pozdrav u grbu.

U obrazloženju svoje odluke, Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji napisao je, između ostalog, da se navođenje teksta “za dom spremni“ u pečatu i znaku protivi se izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske te nanosi štetu ugledu i interesima Republike Hrvatske.

– Općepoznato je da se uzvik „Za dom“ uz pozdrav „Spremni“ koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske te je kao takav ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije, uz izraženi prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti. Slijedom iznijetog, Statuom utvrđen opis pečata i znaka u suprotnosti je s Zakonom o udrugama i Ustavom Republike hrvatske, stoji u obrazloženju odbijenice koju je varaždinska udruga dragovoljaca HOS-a dobila od nadležnog županijskog ureda.

Odredbom članka 15. stavka 1. Zakona o udrugama, pojasnio je nadležni ured Varaždinske županije, “utvrđeno je da u znaku i nazivu udruge, između ostalog, mogu biti sadržani dijelovi grba i zastave Republike Hrvatske na način kojim se ne vrijeđa njihov ugled i dostojanstvo.

Odbijenica Varaždinske županije Udruzi dragovoljaca HOS-a (ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)
Odbijenica Varaždinske županije Udruzi dragovoljaca HOS-a (ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)

U isto vrijeme, pečat Udruge koji su poželjeli registrirati varaždinski dragovoljci HOS-a, opisan je na način da se uz puni naziv i adresu sjedišta udruge nalazi stilizirani hrvatski grb i skraćeni naziv HOS te ispis teksta „za dom spremni“ sa stiliziranim pleterom oko grba.

– Opis pečata i znaka Udruge u suprotnosti je sa Zakonom o udrugama i Ustavom Republike Hrvatske, kratko su zaključili iz resornog ureda Varaždinske županije.

U pouci o pravnom lijeku stajalo je pak da se protiv rješenja može izjaviti žalba u roku od 15 dana, što je Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Varaždina i učinila. Ministarstvo uprave tu je žalbu dobilo prije deset mjeseci, ali još uvijek je nije riješilo. Po svemu sudeći, u nadležnom ministarstvu ocijenili su da je u pitanju “vruć krumpir” i nitko nije našao polčitičke hrabrosti da taj krumpir izvadi iz vatre.

Takva politika na koncu je dovela do toga da se u blizini nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac podigne spomen ploča sa ispisanim pozdravom Za dom spremni, pod kojim su u tom istom Jasenovcu ubijeni na deseci tisuća ljudi, zbog svoje nacionalnosti, vjeroispovijesti, političkih uvjerenja.

Kako doznajemo, odluka Varaždinske županije da odbije registraciju grba sa pozdravom Za dom spremni neće biti jedina takve vrste. Isti zahtjev za registracijom udruga draghovoljaca HOS-a poslala i Gradu Vukovaru. Od pouzdanih izvora iz vukovarske gradske administracije doznajemo da se nadležno tijelo u Vukovaru također spreman odbiti zahtjev za registracijom spornog grba.

Preuzeto sa portala: Lupiga.com