Intervjui, Nekategorizirano

Tihanovska o nagradi Saharov: Ovo je priznanje bjeloruskom narodu

foto: EPA/LISELOTTE SABROE

Nagrada Saharov koju je u četvrtak Europski parlament dodijelio bjeloruskoj oporbi “nagrada je bjeloruskom narodu”, poručila je u četvrtak čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska iz Danske.

“To nije moja osobna nagrada, to je nagrada za bjeloruski narod”, rekla je Tihanovska na konferenciji za medije u Kopenhagenu gdje boravi u dvodnevnom posjetu, prenosi agencija France Presse.

“Ja bi bila nitko da nije bjeloruskog naroda. Na isti način, da nije bilo vođe bjeloruski se stanovnici ne bi mogli ujediniti i nastaviti borbu”, dodala je čelnica pokreta protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Tihanovska je naglasila kako je nagrada poruka Lukašenku “da je njihova borba za ljudsko dostojanstvo i prava veoma važna susjednim državama”, piše France Presse.

“Borimo se i nećemo se predati”, zaključila je 38-godišnja političarka koja je u egzilu u Litvi.

Nagrada Europskog parlamenta zasigurno će naići na kritike Minska, ali i Moskve koja podržava Lukašenka. Ruske vlasti već su osudile izbor 2018., kad je nagradu Saharov dobio pritvoreni redatelj Oleg Sentsov.

Europski parlament u četvrtak je nagradu Saharov, nazvanu po ruskom fizičaru i disidentu koji je zbog svog djelovanja dobio Nobelovu nagradu za mir, uručio demokratskoj oporbi u Bjelorusiji.

Nju predstavlja Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena u kojoj su oporbena kandidatkinja na predsjedničkim izborima Svjetlana Tihanovska, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015. Svetlana Aleksijevič, glazbenica i politička aktivistica Marija Kalesnikova, te političke aktivistice Olga Kovalkova i Veronika Čepkalo.

U skupini su još neki političari i osobe iz civilnog društva – Sergej Tihanovski, video bloger, politički zatvorenik i suprug Svjetlane Tihanovske, Ales Bialiacki, utemeljitelj bjeloruske organizacije za ljudska prava “Viasna”, Sergej Dilevski, Stepan Putilo, osnivač Telegram kanala NEXTA, te Mikola Statkevič, politički zatvorenik i kandidat za predsjednika na izborima 2010. godine.

Bjeloruska oporba osporava rezultate predsjedničkih izbora, održanih 9. kolovoza, tvrdeći da su bili namješteni, te poziva Lukašenka da odstupi s vlasti. Nakon izbora izbili su masovni prosvjedi koje bjeloruske vlasti odlučno guše pritvarajući na stotine prosvjednika

U skupini nominiranih bio je i Paval Sieviariniec , disident, novinar i političar, koji je proveo 100 dana u zatvoru zbog protivljenja bjeloruskom autokratu. Njegovo ime je kasnije povučeno s popisa nominiranih nakon što je europska javnost doznala za njegove homofobne izjave.

Nagradu Saharov za slobodu mišljenja Europski parlament dodjeljuje svake godine od 1988. pojedincima i organizacijama koji brane ljudska prava i temeljne slobode. Nagrada uključuje i iznos od 50 tisuća eura. Svečanost dodjele bit će upriličena 16. prosinca.

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu Saharov bili još aktivisti za zaštitu okoliša iz Hondurasa, među njima i Berta Cáceres, ubijena u ožujku 2016. godine te nadbiskup iračkog grada Mosula, monsinjor Michaeel Najeeb.(Hina)