Nekategorizirano, Svijet

Ukrajinskom redatelju Olegu Sencovu svečano dodijeljena nagrada Saharov

epa
epa

– Europski parlament u srijedu je u Strasbourgu svečano dodijelio nagradu Saharov za slobodu mišljenja ukrajinskom redatelju Olegu Sencovu, oštrom kritičaru ruske aneksije Krima kojega je ruski vojni sud osudio na 20 godina zatvora.

U ime ukrajinskog filmskog redatelja nagradu Saharov za 2018. na svečanosti u Europskom parlamentu u Strasbourgu preuzeli su njegova rođakinja Natalija Kaplan i odvjetnik Dmitrij Dinze.

Sencov (rođen 1976.) pritvoren je 10. svibnja 2014. u krimskom gradu Simferopolju i osuđen na 20 godina zatvora na temelju optužbi da je organizirao terorističke napade protiv ruske vlasti na Krimu. Amnesty International opisao je taj sudski proces kao „nepošteno suđenje pred vojnim sudom”. Sencov je štrajkao glađu od svibnja 2018. do 9. listopada, kada je prosvjed prekinuo jer su ga zatvorske vlasti odlučile nasilno hraniti.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na svečanoj dodjeli u srijedu istaknuo je da je Sencov u zatvoru jer je branio ljudska prava i da je u ovom trenutku simbol političkih zatvorenika u Rusiji i svijetu.

Podsjetivši i na druge političke zatvorenike u svijetu, među kojima su i neki raniji dobitnici nagrade Saharov, poručio je da “nisu sami i da će Europski parlament uvijek biti uz njih”. Tajani je ponovio poziv ruskim vlastima da oslobode Sencova i druge političke zatvorenike.

Zahtjev za oslobađanje političkih zatvorenika u Rusiji uputila je u svom govoru i na konferenciji za medije rođakinja Olega Sencova te ustvrdila da “iako njegov štrajk glađu nije doveo do oslobađanja tih zatvorenika” iz ruskih zatvora, što je bio cilj njegove akcije, sama činjenica što se sada o njima govori “predstavlja njegovu pobjedu”.

Europski parlament je nakon dodjela nagrade rad nastavio minutom šutnje za žrtve napada počinjenog u središtu Strasbourga u utorak navečer.

Europski parlament donio je u lipnju ove godine rezoluciju o Rusiji, s posebnim naglaskom na slučaj Sencova, u kojoj od ruskih vlasti traži da ga hitno i bezuvjetno puste na slobodu , kao i sve druge nezakonito pritvorene ukrajinske građane u Rusiji i na Krimskom poluotoku.

Tonino Picula (SDP/S&D) je u razgovoru za Hinu istaknuo da parlament izborom ovogodišnjeg dobitnika nagrade skreće pozornost ne samo na njegov slučaj nego ukazuje na prostor u kojem se ozbiljno krše ljudska prava.

“Europski parlament izborom nositelja i kandidata za nagradu Saharov, a onda pogotovo odabirom pojedinca i udruge za svaku godinu, doista upire prstom u jedan dio svijeta gdje su ljudska prava osobito ugrožena neovisno da li se radi o Kongu, Burmi ili Mijanmaru, a ove godine je zaključeno da se radi doista o ugrožavanju ljudskih prava na prostoru Ruske Federacije”, rekao je hrvatski europarlamentarac.

“Oleg Sencov je umjetnik, ali je prije svega i nositelj određenog političkog raspoloženja”, istaknuo je Picula i dodao kako su proces Sencovu proglasile političkim procesom neovisne institucije koje se brinu o ljudskim pravima.

Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ/EPP) kaže da u slučaju nagrade Saharov koincidiraju politička poruka i poruka o važnosti borbe za ljudska prava i slobodu mišljenja.

Šuica je za Hinu rekla da je u utorak na sastanku pučana (EPP) u Europskom parlamentu iznesen prijedlog “da se oformi delegacija koja će posjetiti Sencova u zatvoru i da se na taj način pokaže Rusiji da ne može tako postupati”.

“Rusija treba shvatiti da ne može mijenjati granice, da se mora početi primjenjivati sporazum iz Minska, ta da će u suprotnom sankcije ostati i dalje na snazi”, rekla je Šuica za Hinu.

Nagradu „Saharov” za slobodu mišljenja, nazvanu po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, Europski parlament ustanovio je 1988. i od tada se svake godine dodjeljuje pojedincima i organizacijama koji su dali izvanredan doprinos borbi za ljudska prava u svijetu. Nagrada se sastoji od certifikata i 50 tisuća eura.

Prvi laureat je bio Nelson Mandela, a prošle godine dodijeljena je venezuelskoj oporbi. Prethodno su je dobile dvije Jazidkinje koje su preživjele seksualno ropstvo u Islamskoj državi te saudijski bloger Raif Badawi.

Nominacije za nagradu Saharov su, kaže Picula, “uvjetno rečeno rang lista najvećih problema s kojima se EU susreće”.

U užem izboru za ovogodišnju nagradu Saharov bili su uz Sencova još i marokanski politički aktivist Naser Zefzafi i 11 nevladinih organizacija koje spašavaju migrante u Sredozemnom moru.

Naser Zefzafi je vođa pokreta Hirak u marokanskoj regiji Rif, koji se bori protiv korupcije i zlouporabe vlasti. Uhićen je u svibnju 2017. godine i osuđen na 20 godina zatvora “za urotu protiv sigurnosti države”.

Nevladine organizacije iz EU-a Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Liječenici bez granica, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch i SOS Mediterranee bile su nominirane za operaciju spašavanja migranata u Sredozemnom moru.

“Nominacije već puno govore”, rekla je Šuica u razgovoru za Hinu ističući važnost samih nominacija. “Međutim, ove godine je Ukrajina ponovno problem i ne samo što je ponovno u fokusu nego ne smije nikako biti zaboravljena. To je ono što svi ovdje naglašavaju”, dodala je.