Nekategorizirano, Svijet

Narod Ukrajine dobitnik nagrade Saharov za slobodu misli 2022.

Foto: European Parliament /FB

Ovogodišnji dobitnik nagrade Saharov za slobodu misli je narod Ukrajine, njihov predsjednik, izabrani čelnici i građansko društvo, objavila je u srijedu predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

“U proteklih devet mjeseci Europski parlament i svijet gledali su kako Ukrajinci junački brane svoju zemlju, svoju, slobodu svoje obitelj. No ukrajinski narod riskira svoje živote i za Europu, braneći vrijednosti u koje svi vjerujemo, slobodu, demokraciju, vladavinu prava. Nitko više od njih ne zaslužuje ovu nagrardu”, rekla je Metsola zastupnicima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

“Ova je nagrada namijenjena Ukrajincima koji se bore na terenu. Onima koji su bili prisiljeni pobjeći. Onima koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Svima koji se zalažu i bore za ono u što vjeruju. Znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati, a nećemo ni mi”, rekla je čelnica parlamenta.

Europski parlament dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu misli od 1988. godine. Nagrada je ustanovljena u čast iznimnim pojedincima i organizacijama za zaštitu ljudska prava i temeljnih sloboda. Nazvana je po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a novčani iznos nagrade je 50,000 eura.

Ukrajinski narod i predsjednika Volodimira Zelenski za ovogodišnju nagradu Saharov nominiralo je više zastupničkih klubova.

Klubovi socijaldemokrata i liberala (S&D i Renew Europe) su nominirali ukrajinski narod, ističući ulogu individualaca, organizacija civilnog društva te državnih i javnih institucija. U nominaciji se, među ostalim, spominju ukrajinska Državna služba za hitne slučajeve, Julija Pajevska koja je osnovala evakuacijsku medicinsku grupu “Tairini Anđeli”, aktivistica za ljudska prava Oleksandra Matviichuk, pokret građanskog otpora Žuta vrpca, te bivši gradonačelnik Melitopola, Ivan Fedorov.

Europska pučka stranka (EPP) nominirala je “hrabri ukrajinski narod kojeg predstavlja predsjednik Volodimir Zelenskij” istaknuvši da se Ukrajinci, osim za svoje domove i neovisnost, bore i za “slobodu, demokraciju, vladavinu prava te europske vrijednosti”.

­Eurozastupnici u Odboru za vanjske poslove te Odboru za razvoj prošlog su tjedna za finaliste ovogodišnje nagrade za slobodu misli Saharov izabrali Juliana Assangea, osnivača organizacije WikiLeaks, ukrajinski narod, kojeg predstavljaju predsjednik, izabrani zastupnici i civilno društvo, te Kolumbijsku komisiju za istinu.

Konferencija predsjednika Europskog parlamenta, koju čine predsjednica i čelnici klubova zastupnika, izabrala je za pobjednika ukrajinski narod na plenanroj sjednici Europskog parlamenta koja se ovoga tjedna održava u Strasbourgu.

Svečanost uručenja nagrade trebala bi se u Europskom parlamentu u Strasbourgu 14. prosinca.

Prošle godine Parlament je ovo priznanje dodijelio ruskom oporbenom čelniku i borbu protiv korupcije Alekseju Navaljnom. (Hina)