Nekategorizirano, Svijet

Izabrano troje finalista za nagradu Saharov, među njima 11 nevladinih organizacija

20181008PHT15279_originalU uži izbor za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja ušli su ukrajinski režiser Oleg Sencov, 11 nevladinih organizacija koje spašavaju migrante u Sredozemnom moru i marokanski politički aktivist Naser Zefzafi, priopćio je u utorak Europski parlament.

Odbori za vanjske poslove i razvoj Europskog parlamenta, koji dodjeljuje nagradu, izabrali su troje finalista za tu prestižnu nagradu između osam nominiranih osoba i nevladinih organizacija.

Odluku o pobjedniku donijet će 25. listopada predsjednik EP-a i predsjednici političkih skupina u parlamentu.

Priznanje, koje uključuje i nagradu od 50 tisuća eura, pobjedniku će se uručiti na svečanosti u Strasbourgu 12. prosinca.

Ukrajinski filmski redatelj Oleg Sencov osuđen je 2015. na 20 godina zatvora pod optužbnom da je pripremao terorističke napade protiv ruske vladavine na ukrajinskom polutoku Krimu, koji je Rusija anektirala.

Drugi finalist su nevladine organizacije koje su spašavale migrante u Sredozomnom moru. Tih 11 NGO-a iz EU-a pokrenule su 2015. godine operaciju spašavanja migranata u Sredozemnom moru. Riječ je o sljedećim organizacijama: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Liječenici bez granica, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch i SOS Mediterranee.

Naser Zefzafi je vođa pokreta Hirak u marokonskoj regiji Rif, koji se bori protiv korupcije i zlouporabe vlasti. Uhićen je u svibnju 2017. i godine i osuđen na 20 godina zatvora “za urotu protiv sigurnosti države”.

Nagradu Saharov za slobodu mišljenja, nazvanu u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova od 1998. godine dodijeljuje Europski parlament osobama i organizacijama koje se bore za ljudska prava i temeljne slobode.

Prošle godine dobitnik je bila oporba u Venezueli.