Nekategorizirano, Svijet

U Bangkoku započela konferencija UN-a o klimatskim promjenama, nevladine organizacije snažno kritiziraju rad

EPA/NARONG SANGNAK
EPA/NARONG SANGNAK

U Bangkoku je u utorak započela konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama uslijed poziva razvijenim zemljama na veći napredak i povećanu odgovornost u zaštiti klime.

Više od dvije tisuće delegata iz 196 zemalja sudjelovat će na šestodnevnim raspravama o implementaciji smjernica Pariškog sporazuma o klimi.

Sporazum je potpisan 2016. godine te je obvezao 195 zemalja na ograničavanje rasta globalne temperature za ukupno najviše 2 stupnja Celzija, odnosno 1,5 stupnjeva u ovom stoljeću.

Sastanak u Bangkoku posljednji je dio pregovora prije održavanja Konferencije o klimatskim promjenama (COP24) koja se održava u prosincu ove godine u Katowicama.

Delegati su na sastanku potaknuti na ubrzanje pregovora s obzirom na dosadašnji skroman pomak.

“Nismo ostvarili dovoljan napredak. Ovo nije samo još jedna dodatna rasprava; ovo je hitan sastanak”, rekao je na otvorenju predsjednik konferencije Frank Bainimarama.

EPA/NARONG SANGNAK
EPA/NARONG SANGNAK

UN-ove agencije i nevladine organizacije pozvale su razvijene zemlje na veći angažman u rješavanju klimatskih problema.

“Neadekvatno financiranje za zaštitu i ublažavanje klimatskih promjena onemogućava zemljama u razvoju suočavanje s prirodnim katastrofama za koje su odgovorne bogate zemlje”, izjavio je član organizacije ActionAid International Harjeet Singh.

Nevladine organizacije smatraju kako konferencija u Bangkoku i sastanak COP24 neće rezultirati konkretnim rješenjima za klimatske promjene te su pozvali nacionalne vlade na djelovanje.

“Povjerenje u ovaj globalni proces izrazito je nisko. Moramo potaknuti svoje vlade i sami provoditi promjene”, tvrdi koordinatorica za klimatske promjene organizacije Frends of the Earth Lucy Cadena.

“Sastanci se više bave izbjegavanjem rješenja i pronalaskom izgovora za razvijene zemlje, umjesto konkretnim djelovanjem”, izjavila je u utorak Meena Raman, istraživačica organizacije Third World Network.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP) održava se svake godine, a prva je održana u Berlinu 1995. kada je prvi put dogovorena međunarodna suradnja u zaštiti klime i ograničavanju klimatskih promjena.

Očekuje se kako će ovogodišnja konferencija u Katowicama finalizirati implementaciju smjernica Pariškog sporazuma koji bi se 2020. godine u potpunosti trebao provoditi u praksi.