Nekategorizirano, Svijet

Liječnici bez granica obustavljaju akcije spašavanja na Mediteranu

medi_crOdluka te humanitarne organizacije posljednji je u nizu događaja koji su podigli tenzije između Rima i nevladinih organizacija. Talijani početkom iduće godine izlaze na birališta, a tema migracija dominira talijanskom političkom sferom prije svakih izbora.

– Suspendirat ćemo svoje aktivnosti jer smatramo da je prijeteće ponašanje libijske obalne straže veoma ozbiljno… ne smijemo izložiti naše kolege opasnosti – objavio je predsjednik talijanskog ogranka te organizacije Loris De Filippi, prenosi Hina.

U posljednje četiri godine u Italiju je stiglo gotovo 600 tisuća migranata, a većina njih na put je krenula neadekvatnim brodovima krijumčara iz Libije kojom vlada bezakonje. Na takvim je putovanjima živote dosad izgubilo više od 13 tisuća migranata.

Brodovi humanitarnih organizacija igraju sve veću ulogu u njihovu spašavanju, pa su dosad spasili više od trećine svih migranata koji su stigli na europsku obalu, a 2014. doveli su samo 1 posto njih.

Italija stoga strahuje da takve skupine olakšavaju posao krijumčarima i ohrabruju migrante da krenu prema Europi, zbog čega je donijela kodeks ponašanja koji im određuje kako da djeluju. Neke skupine, uključujući MSF, odbile su potpisati taj kodeks.

One se žale na uvjet da na njihovim brodovima moraju biti prisutni talijanski policajci, kao i na to da ta plovila moraju sama dostaviti migrante do luka umjesto da ih prebacuju na druga plovila, što su dosad radili kako bi se olakšala daljnja spašavanja.

MSF na Mediteranu upravlja jednim brodom imena Vox Prudence koji je trenutno usidren u sicilijskoj luci Cataniji.

U posljednjih šest tjedana znatno je pao broj migranata koji stižu u Italiju, a Rim je počeo snažnije surađivati s libijskom obalnom stražom za koju De Filippi tvrdi da prijeti nevladinim organizacijama i sprječava njihov rad.