Nekategorizirano, Svijet

Nova inicijativa EU-a i IOM-a za zaštitu migranata i njihovu reintegraciju u Africi

foto Hina
foto Hina

Europska unija i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pokrenule su u četvrtak novu inicijativu za zaštitu migranata na mediteranskoj ruti i njihovu reintegraciju u Africi, vrijednu 100 milijuna eura, priopćeno je iz Bruxellesa.

Nova inicijativa Europskog fonda za Afriku (EUTF) i IOM-a raspolagat će s gotovo 100 milijuna eura i obuhvatiti ukupno 14 država – regiju Sahela i jezera Čad te susjedne zemlje, uključujući Libiju.

U inicijativi sudjeluju Njemačka i Italija. Njemačka će pomoći s 48 milijuna eura, a Italija s 22 milijuna. Projekti će trajati tri godine.

Inicijativa je rezultat dogovora EU-a i afričkih zemalja o suradnji u upravljanju migracijama iz studenoga 2015. na summitu u Valletti.

“Europska unija ispunjava svoja obećanja. Naš glavni cilj spašavanje je života na moru, zaštita najranjivijih, osiguranje alternativa migraciji i u konačnici poboljšanje ljudskih života”, istaknula je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica upozorio je da migranti često zapnu na migrantskim rutama preko Afrike i Mediterana i ne mogu nastaviti svoje putovanje. “Postanu žrtve kriminalnih mreža i krijumčarenja svih vrsta. Kad govorimo o migraciji, ne govorimo o brojkama nego o ljudskim bićima. Ova nova inicijativa ponudit će vjerodostojne alternative tim muškarcima, ženama i djeci koji su najugroženiji”, kazao je.

Po podacima IOM-a, gotovo 160.000 Afrikanaca prešlo je ove godine Sredozemno more, a 4220 je na tom putu izgubilo život. Osim toga, u Africi je prisilno raseljeno 20 milijuna ljudi.

Inicijativa EU-a i IOM-a trebala bi osigurati privremena skloništa za 60.000 migranata, pomoći 24.000 migranata da se dobrovoljno vrate kući iz Libije, Nigera i Malija te im pomoći u reintegraciji. Gotovo 200.000 migranata trebalo bi dobiti točne informacije o opasnostima migracije i svojim pravima.

Danas više od 65,3 milijuna ljudi u svijetu ne živi u svojim domovima zbog sukoba, progona ili siromaštva.

Europska komisija izdvojila je prošle godine više od milijardu eura za pomoć izbjeglicama, raseljenima i zaštitu djece migranata izvan EU-a, s posebnim naglaskom na izbjeglice iz Sirije.

Europska unija pomogla je od početka prošle godine da se spasi više od 400.000 migranata na Sredozemnom i Egejskom moru.

Unija je također najveći donator razvojne pomoći na svijetu.

Europski fond za Afriku, uspostavljen u studenom 2015., vrijedan je gotovo 2,5 milijarda eura i ima za cilj jačanje stabilnosti i rješavanje uzroka ilegalne migracije.

Kako bi se zaustavilo migracije, Njemačka je nedavno predložila da se pokrene svojevrstan Marshallov plan za Afriku, s fokusom na pomoć obrazovanju, mladima, jačanju gospodarstava i vladavine prava u afričkim zemljama. (Hina)