Nekategorizirano, Svijet

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja uručena bjeloruskoj oporbi

EPA

Europski parlament dodijelio je u srijedu na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Nagradu Saharov za slobodu mišljenja predstavnicima demokratske oporbe u Bjelorusiji, prenosi Hina.

Bjelorusku oporbu predstavljaju Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena, te političari i osobe iz civilnog društva.

Nagradu su u ime oporbe preuzele Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo.

Tihanovska (38) je bila protukandidatkinja bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima 9. kolovoza.

Bjeloruska oporba osporava rezultate predsjedničkih izbora tvrdeći da su bili namješteni i poziva Lukašenka da odstupi s vlasti, na kojoj je od 1994.

Nakon izbora izbili su masovni prosvjedi koje bjeloruske vlasti odlučno guše pritvarajući na stotine prosvjednika. Do sada ih je pritvoreno više od 30.000. Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da se zatvorenike muči i ponižava.

Bjeloruska oporba traži pregovore s vlastima i organizaciju novih poštenih i transparentnih izbora.

Ovo je treći put u zadnjih 20 godina da je Europski parlament dodijelio ovu nagradu bjeloruskim borcima za ljudska prava i demokraciju. Godine 2004. dobilo ju je bjelorusko udruženje novinara, a 2006. političar Alaksandar Milinkievič, oporbeni vođa koji je te godine bio protukandidat Lukašenku na predsjedničkim izborima.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli odao je laureatima priznaje na njihovoj hrabrosti i ustrajnosti u borbi za demokraciju.

„Proteklih mjeseci pokazali ste svijetu što znači ne odustajati. Branite svoja prava i niste odustali od borbe unatoč patnjama i strahu”, kazao je Sassoli.

„Nelson Mandela kazao je da hrabrost nije odsustvo straha nego trijumf nad njime. Vaša hrabrost i snaga vašeg duha pokazali su put prema revoluciji koja se dogodila u Bjelorusiji 2020. i mi odajemo priznanje vašem otporu i ustrajnosti”, dodao je.

„Jako dobro znamo što se događa u vašoj zemlji. Vidimo vašu hrabrost, hrabrost žena u Bjelorusiji, vidimo patnje ljudi, vidimo nevjerojatna zlostavljanja i vidimo nasilje. Vaše težnje i odlučnost da živite u demokratskoj zemlji u slobodi nas nadahnjuju”, naglasio je.

„Poruka Europske unije je jasna. Građani Bjelorusije moraju moći u potpunosti uživati svoja demokratska prava i živjeti u slobodi. Naša moralna dužnost je da ih podržimo, kao i sve u svijetu koji vode tu borbu”, zaključio je Sassoli.

Svetlana Tihanovska istaknula je da je nagrada Europskog parlamenta priznanje svim bjeloruskim građanima koji se bore za slobodu i demokraciju.

Tihanovska je pobjegla u egzil u Litvu, a njezin suprug već je sedam mjeseci u bjeloruskom zatvoru.

„Svaki bjeloruski državljanin koji sudjeluje u mirnim prosvjedima protiv nasilja i bezakonja… je heroj. Svaki od njih primjer je hrabrosti, suosjećanja i dostojanstva”, istaknula je.

Tihanovska je pozvala Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da aktivno podrže bjeloruski narod u njegovoj borbi.

„Bjelorusi prosvjeduju svaki tjedan od izbora održanih 9. kolovoza. Prosvjeduju za svoju budućnost i budućnost onih koji tamo ne mogu biti. Prosvjeduju za slobodu i dostojanstvo Bjelorusa, Europljana, vaših i naših građana. Bez slobodne Bjelorusije ni Europa nije u potpunosti slobodna”, kazala je.

„Pozivamo Europu i cijeli svijet da budu uz Bjelorusiju. Pozivamo Europu da bude hrabrija i podrži bjeloruski narod sada, ne sutra, ne negdje u budućnosti. Zauzimanje za ljudska prava i demokraciju nije miješanje u unutarnja pitanja nego dužnost svake zemlje koja drži do sebe. Vaša solidarnost i vaš glas važni su, ali bitna su djela”, poručila je.

„Ove godine imam samo jednu želju. Želim da se svaki Bjelorus koji je u zatvoru ili progonstvu vrati kući”, zaključila je Tihanovska.

Europska unija uvela je sankcije protiv bjeloruskih dužnosnika za koje je utvrđeno da su odgovorni za represiju i zastrašivanje mirnih prosvjednika, članova oporbe i novinara nakon predsjedničkih izbora 9. kolovoza, kao i za nepravilnosti u izbornom procesu, uključujući Lukašenka i njegova sina Viktora.

Osim Tihanovske, dobitnici nagrade Europskog parlamenta su i istraživačka novinarka Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015., zatim Marija Kalesnikova, glazbenica i politička aktivistica te političke aktivistice Olga Kovalkova i Veronika Cepkalo.

Među nagrađenima su i Sergej Tihanovski, video bloger, politički zatvorenik i suprug Svjetlane Tihanovske, Ales Bialiacki, utemeljitelj bjeloruske organizacije za ljudska prava “Viasna”, Sergej Dilevski, Stepan Putilo, osnivač Telegram kanala NEXTA, te Mikola Statkevič, politički zatvorenik i kandidat za predsjednika na izborima 2010.

Nagrada Saharov, nazvana u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, dodjeljuje se od 1988. kao najveće priznanje Europske unije za rad na području ljudskih prava.

Prvi laureati bili su Nelson Mandela i Anatolij Marčenko, a u više od 30 godina, nagrada je dodijeljena disidentima, političkim vođama, novinarima, odvjetnicima, aktivistima civilnog društva, piscima, filmašima, te brojnim istaknutim pojedincima koji su se istaknuli zagovaranjem ljudskih prava i slobode izražavanja. Neki od laureata u međuvremenu su postali i dobitnici Nobelove nagrade za mir, poput Malale Yousafzai, Nelsona Mandele te Denisa Mukwege i Nadie Murad.

Prošle godine nagrada je dodijeljena Ilhamu Tohtiju, ujgurskom ekonomistu koji se bori za prava ujgurske manjine u Kini.