Nekategorizirano, Svijet

Narod Ukrajine, Assange i kolumbijska komisija finalisti nagrade Saharov

Foto HINA

Ovogodišnji finalisti nagrade Saharov prema izboru europarlamentaraca su osnivač WikiLeaksa Julian Assange, narod Ukrajine i njegovi predstavnici te Kolumbijska komisija za istinu, objavio je Europski parlament u četvrtak.

­Eurozastupnici u Odboru za vanjske poslove te Odboru za razvoj u četvrtak su za finaliste ovogodišnje nagrade za slobodu misli Saharov izabrali Juliana Assangea, osnivača organizacije WikiLeaks, ukrajinski narod, kojeg predstavljaju predsjednik, izabrani zastupnici i civilno društvo, te Kolumbijsku komisiju za istinu

Europski parlament dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu misli od 1988. godine. Nagrada je ustanovljena u čast iznimnim pojedincima i organizacijama za zaštitu ljudska prava i temeljnih sloboda. Nazvana je po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a novčani iznos nagrade je 50,000 eura.

Prošle godine Parlament je ovo priznanje dodijelio ruskom oporbenom čelniku i borbu protiv korupcije Alekseju Navaljnom.

Konferencija predsjednika Europskog parlamenta, koju čine predsjednica i čelnici klubova zastupnika, izabrat će pobjednika u srijedu 19. listopada. Svečanost uručenja nagrade održat će se u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbourgu 14. prosinca, priopćio je Europski parlament..

Ukrajinski narod i predsjednika Volodimira Zelenski za ovogdišnju nagradu nominiralo je više zasuupničkih klubova. Europska pučka stranka (EPP) nominirala je “hrabri ukrajinski narod kojeg predstavlja predsjednik Volodimir Zelenskij” istaknuvši da se Ukrajinci, osim za svoje domove i neovisnost, bore i za “slobodu, demokraciju, vladavinu prava te europske vrijednosti”.

Klubovi socijaldemokrata i liberala (S&D i Renew Europe) su nominirali ukrajinski narod, ističući ulogu individualaca, organizacija civilnog društva te državnih i javnih institucija. U nominaciji se, među ostalim, spominju ukrajinska Državna služba za hitne slučajeve, Julija Pajevska koja je osnovala evakuacijsku medicinsku grupu “Tairini Anđeli”, aktivistica za ljudska prava Oleksandra Matviichuk, pokret građanskog otpora Žuta vrpca, te bivši gradonačelnik Melitopola, Ivan Fedorov.

Europski konzervativci i reformisti (ECR) nominirali su ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ističući njegovu hrabrost, izdržljivost i odanost svom narodu te europskim vrijednostima.

Komisiju za istinu u Kolumbiji je predložio klub Ljevice (GUE-NGL). Komisija je institucija osnovana prema mirovnom sporazumu iz 2016., kako bi se okončao kolumbijski građanski rat. Cilj joj je istražiti kršenja ljudskih prava tijekom sukoba, te zagovarati prava žrtava.

Juliana Assangea, jednog od aktivista udruge WikiLeaks, nominirali su Sabrina Pignedoli i još 40 zastupnika Europskog parlamenta. On je vodećim svjetskim medijima dostavio dokumente o ratnim zločinima, proizvoljnim pritvaranjima, kršenjima ljudskih prava i mučenjima. Bio je u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu i trenutačno čeka izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi mu se sudilo za špijunažu i računalne zločine, navodi Europski parlament. (Hina)