Nekategorizirano, Svijet

Radikalna ljevica protiv dodjele nagrade Saharov oporbi u Venezueli

 EPA/STEPHANIE LECOCQ
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Zastupnici radikalne ljevice u Europskom parlamentu izrazili su u četvrtak žaljenje zbog odluke o dodjeli nagrade Saharov demokratskoj oporbi u Venezueli te najavili da će bojkotirati svečanost dodjele te nagrade.

“Dodjela nagrade njima neće samo potkopati bilo kakve izglede za dijalog, nego i za mir koji treba prevladati u bilo kojoj demokraciji. Ljudska prava su preozbiljno pitanje i Europski parlament ih ne bi trebao instrumentalizirati u političke svrhe”, kaže se u priopćenju zastupničkog kluba Ujedinjene europske ljevice/Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), koja okuplja zastupnike komunističkih partija iz zemalja članica EU-a i drugih radikalno lijevih stranaka.

Europski parlament u četvrtak je dodijelio nagradu Saharov za 2017. demokratskoj oporbi u Venezueli koju nastoji potpuno onemogućiti ljevičarska vlada socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura kojega glavni mediji, oporba i inozemni kritičari opisuju kao diktatora.

Europski parlament dodjeljuje svake godine nagradu Saharav za slobodu misli pojedincima ili organizacijama koji su se posebno zauzimali za ljudska prava i slobodu govora.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je venezuelskoj nacionalnoj skupštini, kojom dominira oporba na čelu s predsjednikom Juliom Borgersom te nizu političkih zatvorenika, istaknutih oporbenih čelnika, među kojima su Leonardo Lopez,  Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea Gonzalez.

“Danas podupiremo borbu ljudi za svoju slobodu”, izjavio je predsjednik parlamenta Antonio Tajani, dodajući da Europski parlament ne može nijemo promatrati kako se u Venezueli krše ljudska prava. Tajani je pozvao na uspostavu humanitarnog koridora prema toj južnoameričkoj državi.

U priopćenju zastupničkog kluba GUE/NGL sintagma venezuelska oporba stavljena je pod navodnike, s obzirom da su sudjelovali na regionalnim izborima 15. listopada.

“Unutar te disparatne skupine oporbenih predstavnika ima članova venezuelske krajnje desnice kojima nije u interesu uspostava demokracije u Bolivarskoj Republici. Oni također gaje ambicije za oživljavanje nekih od najmračnijih poglavlja u povijesti Latinske Amerike”, tvrdi se u priopćenju GUE/NGL.

Od početka ove godine u Venezueli u prosvjedima oporbe ubijeno je više od 130 osoba, a više od 500 oporbenjaka je završilo u zatvoru.

Oporba Maduru vrlo je podijeljena, nakon što je razbijen pokret za demokratsko jedinstvo. Nejedinstvo u oporbenim redovima koristi Maduru, čija je vladavina bila jako uzdrmana proljetnim prosvjedima.