Nekategorizirano, Svijet

Venezuelanski parlament izglasao amnestiju političkih zatvorenika

Socijalistički predsjednik Nicolas Maduro, nasljednik predsjednika Huga Chaveza, upozorio je u televizijskom govoru da neće proglasiti zakon.
Socijalistički predsjednik Nicolas Maduro, nasljednik predsjednika Huga Chaveza, upozorio je u televizijskom govoru da neće proglasiti zakon.

Predsjednik parlamenta Henry Ramos Allup objavio je zakon izglasan nakon druge rasprave što je izazvalo pljesak i odobravanje oporbe te ljutito odbacivanje čavističke parlamentarne većine koja smatra da bi primjenom te mjere ostala nekažnjena kršenja ljudskih prava.

“Tim se zakonom namjerava postaviti temelje nacionalnog pomirenja”, izjavile je zastupnica Delsa Solorzano, promotorica zakona, tijekom rasprave na kojoj je izglasan jedan od 29 članaka.

Zakonom se predviđa oslobađanje 76 “političkih zatvorenika” kao i amnestija stotina Venezuelanaca “progonjenih i u egzilu” zbog njihova protivljenja Chavezovoj vlasti, na čelu Venezuele već 17 godina, izjavila je Solorzano.

Socijalistički predsjednik Nicolas Maduro, nasljednik pokojnog predsjednika Huga Chaveza (na vlasti od 1999. do 2013.), upozorio je u televizijskom govoru paralelno emitiranom na raspravi da neće proglasiti zakon.

“Budite uvjereni da zakon ovdje neće proći, gospodine. Zakoni koji štite teroriste i kriminalce neće proći. Od slabog je značaja što ćete vi učiniti”, kazao je on.