Nekategorizirano, Svijet

Bjeloruska oporba dobitnik Nagrade Saharov 2020.

Demokratska oporba u Bjelorusiji dobitnik je Nagrade Saharov 2020. za slobodu mišljenja koju svake godine dodjeljuje Europski parlament, objavio je u četvrtak u Bruxellesu predsjednik EP-a David Sassoli.

Među finalistima za tu prestižnu nagradu, koji su odabrani na zajedničkom sastanku Odbora za vanjske poslove i Odbora za razvoj EP-a 12. listopada, našli su se i aktivisti za zaštitu okoliša iz Hondurasa i nadbiskup Mosula, monsinjor Michaeel Najeeb, koji je spašavao kršćane i ostale skupine, ali i umjetnička blaga, od krvavog pohoda Islamske države.

Dobitnika nagrade izabrala je Konferencija predsjednika koju čine predsjednik Parlamenta David Sassoli i predsjednici klubova zastupnika.

Sassoli je čestitao predstavnicima oporbe u Bjelorusiji na njihovoj hrabrosti, upornosti i odlučnosti i istaknuo da se bore za sve ono što Nagrada Saharov predstavlja.

“Oduprli su se i još se uvijek odupiru puno snažnijem protivniku. Ali oni na svojoj strani imaju nešto što čista sila nikad ne može pokoriti, a to je istina. Stoga vam kažem, dragi dobitnici, ostanite snažni i ne odustajte u svojoj borbi. Znajte da smo uz vas.”, izjavio je Sassoli nakon objave dobitnika.

Demokratsku oporbu u Bjelorusiji predstavljaju Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena, te političari i osobe iz civilnog društva.
Među njima je Svetlana Tihanovska, koja je bila protukandidat bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima 9. kolovoza.

U toj skupini su i istraživačka novinarka Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015., zatim Marija Kalesnikova, glazbenica i politička aktivistica te političke aktivistice Olga Kovalkova i Veronika Cepkalo.

U rezoluciji usvojenoj u rujnu Europski parlament osudio je bjelorusku vladu zbog nasilne represije prosvjeda.

U finale su ušli i aktivisti za zaštitu okoliša iz Hondurasa.

Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez i Jeremías Martínez Díaz članovi su općinskog odbora za obranu zajedničkih i javnih dobara iz Tocoe.

Zatvoreni su zbog sudjelovanja u mirnom prosvjedu protiv rudarskog poduzeća čije su aktivnosti dovele do zagađenja rijeka Guapinol i San Pedro. Dok su ostali zatvorenici pušteni na slobodu, aktivisti za Guapinol i dalje su pritvoreni, a tužiteljstvo nije predočilo čvrste dokaze kojima bi se opravdalo njihovo zadržavanje.

Predsjednik EP-a se osvrnuo i na ubojstvo jednog od ovogodišnjih finalista, Arnolda Joaquína Morazána Eraza, pripadnika ekološke skupine Guapinol koja se bori za zatvaranje rudnika željeznog oksida u Hondurasu, te pozvao na hitnu istragu o tom zločinu.

“Izuzetno je važno je da se pokrene pouzdana, neovisna i hitna istraga o tom slučaju i da odgovorni za to dođu pred sud, rekao je Sassoli.

Među finalistima se našao i nadbiskup Mosula, monsinjor Michaeel Najeeb.

Kada je Islamska država stigla u Mosul u kolovozu 2014., monsinjor Michaeel Najeeb omogućio je evakuaciju kršćana, Sirijaca i Kaldejaca u Irački Kurdistan te sačuvao više od 800 povijesnih rukopisa iz razdoblja od 13. do 19. stoljeća, koji su kasnije digitalizirani i izloženi u Francuskoj i Italiji.

Svečana dodjela nagrade održat će se 16. prosinca na plenarnoj sjednici EP-a. Ta se sjednica tradicionalno održava u Strasbourgu, ali zbog situacije s pandemijom covida-19 to nije izgledno.

Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Nagrada je uvedena 1988. kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nazvan je u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, a novčana nagrada iznosi 50.000 eura.

Prošle je godine nagrada dodijeljena Ilhamu Tohtiju, ujgurskom ekonomistu koji se bori za prava ujgurske manjine u Kini.

Demokratsku oporbu u Bjelorusiji su za Nagradu Saharov nominirali klubovi zastupnika pučana (EPP), socijalista i demokrata (S&D) te liberalnog centra Renew Europe.

Monsinjora Najeeba Moussu Michaeela, nadbiskupa Mosula u Iraku, nominirao je klub zastupnika Identitet i demokracija (ID).

Aktiviste u Hondurasu su nominirali Zeleni/ Europski slobodni savez (Greens/EFA) te Ujedinjena europska ljevica – Nordijska zelena ljevica (GUE/NGL).

(Hina)