Nekategorizirano, Svijet

Tisuće Litavaca formirale ljudski lanac solidarnosti za Bjelorusiju

EPA/TOMS KALNINS

Deseci tisuća građana Litve formirali su 30 kilometara dug ljudski lanac u znak solidarnosti s bjeloruskim prosvjednicima, koji se protezao od Vilniusa do grada Medininkaija na granici s Bjelorusijom.

Oko 50.000 ljudi, od kojih je većina nosila zaštitne maske i rukavice, uhvatili su se za ruke i stvorili lanac, navode organizatori. Mnogi su bili odjeveni u bijelo, nosili cvijeće ili mahali zastavom Litve.

Ljudski lanac nazvan je Put slobode koji imenom podsjeća na Baltički put, ljudski lanac formiran 1989. u prosvjedu za neovisnost.

“Sloboda je pravo određivanja budućnosti vaše zemlje na poštenim izborima. Sloboda se osobito cijeni u nacijama koje su bile bez nje u dugim razdobljima”, rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda u Medininkaiju.

Zato se Litva ne ustručava dati punu podršku građanima Bjelorusije, rekao je Nauseda.

Na okupljanju koje se prenosilo uživo na televiziji, sudjelovali su i bivši predsjednici Dalia Grybauskaite i Valdas Adamkus.

Vytautas Landsbergis, vođa litavskog pokreta za slobodu Sajudis i prvi šef države od povratka neovisnosti Litve, također je došao.

Slični lanci solidarnosti planirani su i u drugim europskim gradovima.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko proglasio je svoju šestu pobjedu za redom na predsjedničkim izborima 9. kolovoza koje mnogi smatraju namještenima.

Lukašenko (65) vodi bivšu socijalističku republiku istočne Europe već četvrt stoljeća.

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska i prosvjednici osporavaju njegovu pobjedu.

Litavci su lancem solidarnosti obilježili godišnjicu Baltičkog lanca koji je formiran 23. kolovoza 1989. Tada se dva milijuna Estonaca, Latvijaca i Litavaca držalo za ruke i formiralo lanac dug 600 kilometara, od Vilniusa u Litvi preko Rige u Latviji do estonske prijestolnice Tallinna kako bi zatražili neovisnost od Sovjetskog Saveza.

Litvu i susjedne zemlje Estoniju i Latviju okupirali su Sovjetski Savez i Njemačka pod Hitlerovom vladavinom tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon toga su bile pripojene Sovjetskom Savezu do 1991.  (Hina)