Nekategorizirano, Svijet

Francuske glumice u činu podrške Irankama režu svoju kosu

Slavne francuske glumice poput Juliette Binoche i Isabelle Hupper odrezale su pramenove svoje kose u činu podrške Irankama koje prosvjeduju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, nakon što ju je uhitila policija za ćudoređe.

Prosvjedi u Islamskoj Republici održavaju se svaki dan otkad je Amini umrla 16. rujna u pritvoru ćudoredne policije u Teheranu, nakon privođenja zbog neispravnog nošenja hidžaba.

„Za slobodu“, rekla je Binoche prije no što je odrezala velik pramen svoje kose i pokazala ga kameri.

U rezanju kose su joj se pridružile i druge glumice i pjevačice, uključujući Marion Cotillard i Isabelle Adjani.

„Mahsu Amini zlostavljala je policija za ćudoređe dok nije umrla. Sve što je učinila bilo je da je nosila svoje pokrivalo na neispravan način. Umrla je jer joj je nekoliko pramenova kose bilo izloženo“, stoji u Instagram videu objavljenom na stranici soutienfemmesiran (podrška za žene Irana) na kojoj se objavljuju snimke ‘šišanja’.

Ta objava se proširila i na drugim društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera.

„Iranke očekuju podršku međunarodne zajednice. Ovo je lijep način da se pokaže ta podrška“, napisao je Richard Sedillot koji je pokrenuo tu kampanju.

„Ovo je samo prvi korak, nadam se da će ga pratiti svi u svijetu, ne samo glumice, nego i drugi. Muškarci isto mogu rezati svoju kosu, mislim da će se to dogoditi“.

U tome su ga poslušali odvjetnici, medijske ličnosti i druge žene u Francuskoj.

Svoju kosu je u Europskom parlamentu tijekom plenarne sjednice u srijedu odrezala i švedska zastupnica Abir Al-Sahlani, rođena Iračanka.

„Dok Iran ne bude slobodan, naš će bijes biti veći od tlačitelja. Dok Iranke ne budu slobodne mi ćemo stajati uz vas“, kazala je prije no što si je odrezala ‘rep’.

(Hina)