Aktivizam, Nekategorizirano

Zagreb izrazio solidarnost sa ženama Irana u borbi za slobodu

oto HINA/ Damir SENČAR

Prosvjedna akcija “Solidarno sa ženama Irana” uz povike “žene, život, sloboda”, okupila je u petak ispred iranskog veleposlanstva Hrvate i Irance koji su osudili smrt mlade Mahse Amini, pozvali na smjenu vlasti u Teheranu i prozvali EU što nije zatvorila iranska veleposlanstva.

Aktivistkinje iz ženskih organizacija i inicijativa organizirale su prosvjednu akciju Solidarno sa ženama Irana ispred iranskog veleposlanstva.

Aktivistkinje i aktivisti raširili su transparente “Solidarno sa ženama Irana”, “Ne mogu nas sve pobiti – love and rage”, “Sindikat žena protiv kretena”, “Solidarno protiv političke represije”.

Prosvjednoj akciji pridružilo se nekoliko Iranaca.

Iranka Samaneh odrezala je više pramenova kose u znak prosvjeda protiv strogih pravila odijevanja u Iranu. Ona već tri godine živi u Hrvatskoj i govorila je na hrvatskom jeziku.

“Zašto ne živim u Iranu? Zato što nije siguran”, rekla je Samaneh, vidno uznemirena zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Amini je umrla 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena i pretučena zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”.

Jedna od organizatorica prosvjeda Rada Borić je rekla da je smrt mlade Iranke “bila tek okidač za prosvjede koji su uslijedili, prvih dana su žene, a pridružili su im se i muškarci, počele skidati svoje marame, hidžabe, paliti ih, rezati kosu”.

Amini nije bila jedina žrtva. Na prosvjedima je ubijena djevojka Hadis Najafi samo jer je povezala svoju kosu, naglasila je Borić.

Od početka prosvjeda u Iranu dosad je uhićeno više stotina ljudi, među kojima i nekoliko desetaka novinara.

“Ovaj prosvjed pretvorio se i u borbu za bolji, demokratskiji Iran (…) Prosvjedi za ženska prava prerasli su u prosvjede protiv korupcije, prosvjede zbog lošeg vođenja politika pa čak i covid krize”, rekla je Borić, upozorivši da u Iranu uopće nema zakona koji na bilo koji način štite žene i djevojčice od nasilja.

Okupljeni su skandirali “džin, džijan, azadi (žene, život, sloboda).

Iranac Siavaš Piroti prozvao je Europsku uniju i njezine članice da podržavaju Iran pošto “nisu zatvorile iranska veleposlanstva”.

Piroti je ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu nosio iransku zastavu i pozivao na smjenu vlasti u Iranu.

Rolete na svim prozorima veleposlanstva bile su spuštene, a ispred veleposlanstva je bilo nekoliko policajaca.

Iranac Omid Noghandoost, koji je već nekoliko godina u Hrvatskoj, rekao je da želi da netko izađe iz veleposlanstva i razgovara s njima. Dodao je da Iranci “ostaju na ulici dok ne dobiju slobodu”.

“Ovo je jedna takva degradacija položaja žena za koju smo u jednom trenutku mislili da je završena, rekla je Hini 30-godišnja Tena Rak, naglasivši važnost okupljanja.

“I ovo malo okupljanje u Zagrebu i u bilo kojem drugom gradu može pridonijeti osvještavanju da se to više ne tolerira ni u jednom kraju svijeta”, naglasila je prosvjednica.

Roditelj Mahse Amini traže pravdu i podignuli su tužbu protiv policajaca koji su uhitili njihovu kći, objavio je ovaj tjedan odvjetnik obitelji Saleh Nikbakht.

Rekao je da je od državnog odvjetništva i istražnog suca zatražio provedbu iscrpne istragu o načinu na koji je privođenje provedeno sve do trenutka kada je bila prevezena u bolnicu.

Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo, tukla je i da je u bolnicu prevezena tek pošto je pala u komu.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi prošli četvrtak je najavio istragu smrti mlade žene, istaknuvši da mrtvozornik nije utvrdio da je policija bila nasilna prema njoj, što prosvjednici osporavaju. (Hina)