Nekategorizirano, Svijet

Trump zabranjuje korištenje 7 termina

trump_crTi termini su: “ranjivi” (vulnerable), “pravo” (entitlement), “različitost” (diversity), “transrodnost”, “fetus”, “utemeljeno na dokazima” i “znanstveno utemeljeno”.

Politički analitičari iz CDC-a saznali su za zabranjene pojmove prošlog tjedna na sastanku s višim dužnosnicima agencije zaduženima za proračun, prenosi anonimni izvor.

Za neke od pojmova predložene su alternative. Na primjer, umjesto “znanstveno utemeljeno” ili “utemeljeno na dokazima” može se koristiti “CDC temelji svoje preporuke na znanosti, uzevši u obzir standarde i želje zajednice”, prenosi Vox Feminae.

Američko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje nadgleda CDC, “nastavit će koristiti dostupne znanstvene dokaze kako bi unaprijedilo zdravlje svih Amerikanaca,” izjavio je glasnogovornik ministarstva Matt Lloyd.

Otkad je Trump postao predsjednik, nametnulo se pitanje kako se baviti temama kao što su seksualna orijentacija, rodni identitet ili pravo na izbor, koje su za vrijeme Obamina mandata imale veliku vidljivost.

Nekoliko ministarstava – uključujući ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, pravosuđa, obrazovanja te stanovanja i urbanog razvoja – izmijenilo je određene savezne politike i načine prikupljanja podataka o LGBT osobama, a ministarstvo zdravstva sa svoje službene web stranice maknulo je sve podatke vezane uz LGBT prava.

“Ne možete se boriti protiv zika virusa niti poboljšati zdravlje žena bez da koristite riječ ‘fetus’,” upozorila je Dana Singiser iz organizacije Planned Parenthood. “Morate moći govoriti o znanosti i dokazima da biste istraživali lijekove za zarazne bolesti poput ebole. Morate priznati prava transrodnih osoba da biste im pružili potrebnu zdravstvenu zaštitu. Ne možete zabranom riječi ‘ranjivi’ ili ‘različitost’ naprosto ukloniti nejednak pristup zdravstvenim uslugama.”