Nekategorizirano, Svijet

Turska naredila uhićenje još 47 novinara

Vlasti su list Zaman zabranile u ožujku
Vlasti su list Zaman zabranile u ožujku

Turska je naredila uhićenje još 47 novinara, u sklopu šireg obračuna s pristašama muslimanskog klerika Fetullaha Gulena optuženog da stoji iza propalog puča, prenosi Hina.

“Radi se o urednicima i kolumnistima lista Zaman, perjanice medijske organizacije Gulenova pokreta”, rekao je neimenovani vladin dužnosnik.

“Tužitelje ne zanima ono što su napisali ili rekli. Radi se o tome da imaju spoznaje o Gulenovoj mreži i da kao takvi mogu koristiti istrazi”, dodao je.

Kritičari predsjednika Tayyipa Erdogana kažu da neuspjeli puč 15. srpnja koristi za obračun s disidentima i jačanje svoje autoritarne vlasti.

Vlasti su list Zaman zabranile u ožujku, a nakon puča pooštrile su progon neistomišljenika zatočivši, suspendiravši ili otvorivši istragu nad 60.000 vojnika, policajaca, učitelja, sudaca, građanskih aktivista i novinara.

Fethullah Gulen duhovni je vođa pokreta Hizmet koji se zalaže za umjereni islam, a vlasti u Ankari smatraju ga terorističkim pokretom.

Klerik koji od 1999. živi u dobrovoljnom egzilu u SAD-u odbacuje optužbe za umješanost u neuspio vojni udar u kojem je poginulo najmanje 246 ljudi.

Nekoć saveznik, a potom ljuti Erdoganov protivnik vodi široku mrežu škola, humanitarnih organizacija i poslova u Turskoj i još nekoliko zemalja.