EHO, Inicijative, Nekategorizirano

“Tvornica ideja”- nagrađene inicijative mladih u okviru programa “Mladi snaga zajednice”

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva te uz podršku Veleposlanstva SAD-a zaključila je natječaj pod nazivom ˝Mladi: snaga zajednice˝ a čiji je cilj bio povećati sudjelovanje mladih u procesima lokalnog razvoja u pet (5) lokalnih zajednica (Zadar, Rijeka, Jastrebarsko, Postira i Đakovo) kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od Kn 20.000,00 inovativnim inicijativama koje pokreću i vode neformalne skupine mladih.

Nagrađene su inicijative: “Pokret sreće” (Zadar) , Izađi van” (Zadar), “Zoom” (Jastrebarsko), “Volonteri za djecu” (Jastrebarsko), “Mladi za mlade” (Postira), “Približimo planine mladima” (Postira) i Hobby lokator (Đakovo).

Inicijativom pod nazivom “Izađi van” iz Zadra razrađene su aktivnosti koje će rezultirati i otvaranjem Centra međugeneracijske solidarnosti. Nagrađena inicijativa iz Zadra je i “Pokret sreće”, također, usmjerena osobama starije životne dobi a koje pokretačice namjeravaju plesno animirati u svrhu poboljšanja kvalitete života.

Inicijativa “Zoom” iz Jastrebarskog ima za krajnji cilj otvaranje prvog portala za mlade Jaskance kojima inicijatorice žele pružiti brz i jednostavan pristup informacijama o školi, državnim maturama, fakultetima, zabavnim i kulturnim događanjima, natječajima te na taj način spojiti različite mlade koje veže zajednički život u ovoj zajednici. U gradu Jastrebarskom je nagrađena i inicijativa “Volonteri za djecu” kojom su osmišljeni edukativni programi (sportskog, znanstvenog i kreativnog karaktera) usmjereni djeci za vrijeme školskih praznika.

“Mladi za mlade” i “Približimo planine mladima” dvije su inicijative iz Postira kojima je zajednički interes briga za mlade. Naime, “Mladi za mlade” inicjativa je kojom će se obnoviti zapušteni sportski sadržaj u vanjskom prostoru osnovne škole Vladimira Nazora u Postirama, rješenjem ovog problema u zajednici zasigurno će se olakšati izvođenje nastave tjelesnog odgoja u školi a djeci pružiti dodatne mogućnosti. “Približimo planine” inicijativa je kojom će se riješiti uočen problem nedostatka prostora u kojima bi se održavale edukativne radionice za mlade usmjerene proučavanju, istraživanju, zaštiti i očuvanju prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti otoka, te sigurnosti kretanja u prirodi.

“Hobby lokator” inicijativa je iz Đakova kojom su pokretači osmislili mrežnu aplikaciju koja će korisnicima pomoći u odabiru željene aktivnosti na području stanovanja na inovativan, moderan i jednostavan način. (Izvor: NZRCD)