EHO, Nekategorizirano

‘U bolnici sam se liječio od teške depresije, sobu sam dijelio s profesorima, glumcima i pjevačima’

Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media
Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Mladi Šibenčanin Dino Sekso, 22-godišnji student stomatologije u Zagrebu, prije dvije godine je zbog depresije s poremećajem perfekcionizma, prošao dvomjesečno liječenje u zagrebačkom Zavodu za liječenje i rehabilitaciju od depresije i depresivnih poremećaja, piše Šibenski.hr.

Knjiga “Na adresi zalutalih duša“ je autobiografskog karaktera, a javnosti će biti predstavljena u šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u subotu, 25. svibnja u 10 sati, piše Šibenski.hr.

– Knjiga ima stotinjak stranica, a nastala je na temelju bilješki koje sam, kao i ostali, vodio na liječenju. Naravno, proširio sam ih, obradio i doradio, ali sve o čemu pišem se i dogodilo. Sve je istinito, ali sam promijenio imena ljudi s kojima sam bio na liječenju, kako nitko ne bi imao neugodnosti, a bilo je tu studenata, čistačica, profesora, akademskih glumaca, glazbenika… ali to, kao ni društveni status nisu bili važni, svi smo među sobom bili ravnopravni, jednaki… Jer, svi smo bili “luđaci”! Boravak u bolnici i terapije koje sam prošao za mene nisu bile traumatične, pomogle su mi u radu na samom sebi. Bilo je tu različitih terapija poput terapije smijehom, realitetne, gestalt terapije, socioterapije… Vikendom bismo izlazili vani i u bolnicu se vraćali u ponedjeljak. U šali bismo govorili da se u ponedjeljak i mi vraćamo na posao – idemo raditi na sebi! Knjigu sam napisao te 2015. godine, a kasnije sam je još malo dotjerivao, ali mi je trebalo vremena da skupim hrabrosti i da budem spreman da s tim iziđem u javnost. Ta je knjiga, na neki način moj, let iznad kukavičjeg gnijezda – objašnjava Dino.

Premda je svjestan brojinh predrasuda prema duševnim bolesnicima, naročito u manjim sredinama poput šibenske, Dino smatra kako njegovo iskustvo, o kojem otvoreno piše u knjizi, može pomoći drugima koji se nađu u sličnim situacijama. Dino je knjigu posvetio ljudima s kojima je dijelio svoje bolničke dane, jer se među njima uvijek osjećao taj duh zajedništva. Neki od njih doći će i na promociju, a sudeći prema reakcijama na Facebooku gdje je najavio taj događaj, u knjižnicu u subotu svoj su dolazak najavili mnogi Dinovi prijatelji iz Šibenika, Zagreba i Splita.

U rodnom Šibeniku Dino Sekso je završio jezičnu gimnaziju, ali pisati je volio još do ranog djetinjstva pa je s prijateljicom iz djetinjstva čak pisao i roman. Iako je sve to bilo tek za njegovu dušu ili za krug najbližih prijatelja, knjiga koju je sada napisao logičan je slijed te ljubavi, premda svoje pisanje doživljava tek kao hobi.

– Rekao bih, kao Anton Pavlovič Čehov, da je pisanje kao ljubavnica, a ono konkretno je studij stomatologije. Premda sam želio studirati glumu. Oduvijek me to zanimalo, ali nisam se ni pokušao prijaviti se na prijemni. Možda ću jednom – kaže Dino.

Sklonost za glumu osjetio je još u djetinjstvu, a cijelo susjedstvo pratilo je njegove glumačke, pjevačke i plesne nastupe na ulici s prijateljima koji su priređivali predstave, festivale, snimali filmove… Senzibilan i kreativan, Dino je odrastao u obitelji sa samohranom majkom, a od oca je, kaže, naslijedio samo bradu “đinđer” boje i vrlo zvučno prezime.

No, odrastanje u sredini u kojoj mnogi različitost ne vide kao bogatstvo, imalo je svoju cijenu. Kulminiralo je već spomenute 2015. kada je, najprije imao zdravstvenih problema sa sinusima, da bi mu na kraju bio otkriven tumor, na sreću benigan i operabilan. Kada se oporavio od te operacije, tog ljeta skupina huligana kojima su zasmetale njegove ljubičaste hlače pretukla ga je na Poljani zbog čega je završio na kirurgiji.

– Teško se ponekad nositi s tim što si drugačiji, poseban. I to je bio jedan od razloga zbog kojeg sam bio odlikaš, jer je učenje bio nekakav obrambeni mehanizam. Nekako si zaštićen kao odlikaš – kaže Dino.

Promocije se ne boji, iako će pred mnogima razotkriti dijelove svoje psihe:

– Nadam se da će se knjiga čitati. Mislim da ima dobre i pozitivne poruke i da će svatko u njoj pronaći nešto za sebe i ponešto iz nje naučiti – zaključio je Dino za Šibenski.hr.