EHO, Nekategorizirano

„U ime obitelji“ traži ukidanje pravobraniteljstva za djecu

pravobraniteljica_crNa web platformi e-Savjetovanje sa svojim kritikama i prijedlozima do sada se u raspravu uključila samo jedna organizacija – U ime obitelji, koja suprotno svojem deklariranom poslanju i ocjeni da su u Hrvatskoj najugroženije žene i obitelji s djecom, sada traži ukidanje upravo institucija specijaliziranih za zaštitu tih ranjivih skupina.

U ime obitelji se zalaže za hitno razrješenje pravobraniteljice za djecu Ivanu Milas Klarić te za ukidanje njezinog pravobraniteljstva, kao i institucije pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova i onog za osobe s invaliditetom, prenosi Vox Feminae.

Najviše ih brine navodna nedovoljna kontrola rada pravobraniteljice za djecu, ali i nadzor nad radom ostala dva pravobraniteljstva, pa predlažu izmjenu Zakona o pučkom pravobranitelju kako bi se sva tri specijalizirana pravobraniteljstva stavila pod kontrolu pučkog pravobranitelja, kao njegovi zamjenici.

Ovaj je prijedlog suprotan intenciji Ustavnog suda u kojem ističu da su institucije pravobranitelja za djecu, pa time i ostala dva pravobraniteljstva, ravnopravna s pučkim pravobraniteljem, a ne njemu podređena. Da su jednako samostalna i neovisna u svojem radu te da posebna pravobraniteljstva ne mogu doći u pitanje.

Javno savjetovanje o novom Zakonu o pravobranitelju za djecu traje do 2. lipnja.