Aktivizam, Nekategorizirano

U kampanji prevencije seksualnog nasilja “Jedna od nas” sudjeluje 20 razreda maturanata

U sklopu kampanje za prevenciju seksualnog nasilja “Jedna od nas”, 20 razreda maturanata prijavilo se do utorka za online gledanje istoimenog filma i raspravu s redateljem Đurom Gavranom.

Također, moći će razgovarati i sa stručnom osobom na polju prevencije seksualnog nasilja.

Dokumentarni film “Jedna od nas” nagrađivanog autora Đure Gavrana prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju. Na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda razgovaraju o poslu, djeci i srednjoškolskim dogodovštinama dok pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.

Film je svoju svjetsku online premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu u kolovozu ove godine, u Hrvatskoj je premijerno prikazan u listopadu na ZagrebDoxu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija u glavnom programu, a u studenom kreće u online distribuciju. Kako bi ga moglo pogledati što više mladih, organizirane su besplatne projekcije za maturante s popratnim Q&A događajem, također online.

Projekcije filmova u sklopu kampanje kreću 1. ožujka, a cilj je podizanje svijesti javnosti o problemu seksualnog nasilja nad djecom te uvođenje prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao dio obveznih školskih preventivnih programa.

“Jedno od petoro djece u nekom trenutku iskusilo je neki oblik seksualnog nasilja. Seksualno uznemiravanje mogu biti neprimjereni dodiri, primanje i slanje neprimjerenih poruka preko mobitela, a danas, u vrijeme naprednih komunikacijskih tehnologija to je, nažalost, čest slučaj. Neophodno je osnaživati djecu kako bi prepoznala situacije koje su za njih potencijalno ugrožavajuće”, stoji u priopćenju kampanje.

Udruga roditelja “Korak po korak” podržala je kampanju, a njezina predsjednica Silvija Stanić istaknula je kako je na odraslima odgovornost da nauče djecu da moraju i trebaju reći ‘ne’ te da se obrate osobi od povjerenja kada se osjete ugroženima ili nesigurnima.

Istaknula je i da seksualno nasilje ostavlja duboke psihološke tragove.

“Društvena svijest o pojavnosti fizičkog nasilja puno je veća nego što je to kod seksualnog nasilja. Čak i onda kada vidimo društvene statistike, i dalje na neki način propitujemo je li to doista tako. Međutim, seksualno nasilje nije nešto od čega smijemo okrenuti glavu, odgovornost je odraslih da pomognu djeci da ostanu sigurna”, navodi se u priopćenju.

Djeci je iznimno teško osvijestiti i prijaviti nasilje jer su u to uvučeni raznim manipulacijama koje su prikazane kao tajne.

“Zlostavljači im često govore da će razoriti obitelj ako otkriju njihovu tajnu, a što djeci stvara dodatan strah, sram i osjećaj suodgovornosti da su doprinijeli tome što im se događa”, stoji u priopćenju.

Maturanti iz cijele Hrvatske mogli su prijaviti svoj razred za besplatno gledanje filma i online diskusiju s autorom Đurom Gavranom i stručnom osobom na području prevencije seksualnog nasilja na službenoj internetskoj stranici filma i popratne kampanje. Prijavu mogu ispuniti i nastavnici koji žele film prikazati u završnim razredima srednjih škola.

Edukativnu kampanja koju je pokrenuo autor “Jedne od nas” uključuje videoklipove i tekstove stručnjaka o različitim aspektima problema seksualnog zlostavljanja djece. Tu su, među ostalim, odgovori na pitanja tko su zlostavljači i zašto djeca šute te savjeti kako razgovarati s djetetom kada se povjeri odrasloj osobi. Na stranici filma i kampanje mogu se naći i odgovori na mnoga pitanja koja si postavljaju žrtve. U pripremi je i priručnik za maturante i roditelje, koji će se uskoro moći preuzeti na stranici. (Hina)