EHO, Nekategorizirano

U Zagrebu se otvorila Oaza Joyful Kitchen. Sa svakim pojedenim obrokom uložili ste u nečiju edukaciju

U centru Zagreba, u Radićevoj 9, otvorio se restoran Oaza Joyful Kitchen koji u ponudi ima veganska i vegetarijanska jela. Bile smo tamo.

Oaza Joyful Kitchen nije uobičajeni restoran, niti im je to ideja poslovanja, već kroz ovaj posao žele potaknuti ljude na održivi način života, vegetarijanstvo i razmišljanje o tome što mogu bolje učiniti za sebe i svoju zajednicu. Cijeloj filozofiji ide u prilog i prostor koji su uredili sami, a koji je naglašen biljkama i drvenim namještajem.

Autor Katarina Drvodelić, Telegram

Razgovarale smo s Filipom Brničevićem, predsjednikom neprofitne udruge Oaza koji nam je objasnio kako iza projekta stoji društveno poduzeće koje se bavi održivim razvojem i radom s mladima. To se osjeti u svakom aspektu prostora, ali i u domeni kvalitetnih namirnica koje koriste. “Inače se bavimo društvenim radom i podučavamo mlade kako da postanu društveno korisni i poduzetni. Sav profit od restorana će ići u dodatne edukacije za mlade. Željeli smo prezentirati pozitivne vrijednosti poput očuvanja okoliša, održivog razvoja i zdravog života.”

 

U prostoru se koristilo puno drvo, hrast masiv, stolci su unikatni, a stolovi su kombinacija mramora i drveta. Glavni za uređenje bio je upravo Brničević dok je glomazni terarij koji privlači pogled odmah pri ulasku u prostor radila Petra Bašić iz Svete Nedelje, koja je inače svjetska prvakinja u izradi terarija i akvarija. Intenzivni radovi na uređenju započeli su u travnju ove godine, a osim restoranskog prostora otvorit će i edukacijsku dvoranu koja će se nalaziti u pozadinskom dijelu restorana.

Trenutno je zaposleno 14 osoba, a kako nam kažu, oni nisu samo zaposlenici već žive to što rade. U filozofiji koju zagovaraju ujedno koriste samo reciklirane i reciklirajuće materijale, plastiku koja se može kompostirati dok su namirnice organske.

Za sada u ponudi imaju burgere, wok, wrapove (tortilje), sendviče i salate, a uz to će uskoro imati i dnevne menije koje će raditi od sezonskih namirnica. Cijena sendviča je od 25 i 30 kuna, a salate su 35 i 38 kuna. Na meniju se nalaze Lava, Sunny i Greenzilla burgeri po cijeni od 32 i 34 kune. Mi smo isprobale Lava burger koji sadrži slanutak, smeđu rižu, ciklu, papriku, ljuti umak, zelenu salatu te kisele krastavce. Cijena mu je 34 kune.

Od wokova su u ponudi Country te Kung Fu wok, a mi smo se odlučile za Country. Porcija je poprilična, a sadrži korijen celera, tikvicu, mrkvu, papriku, đumbir, tofu i pirove rezance. Cijena Country woka je 35 kuna, a Kung Fu, koji sadrži rižine rezance i patlidžan, 32 kune.

Možete birati između tri wrapa – Orijental, Exotic i Royal. Važno je napomenuti kako i tortilje rade sami. Mi smo isprobale Royal po cijeni od 34 kune koja sadrži veganske kofte, rajčicu, kupus, zelenu salatu te pikantni crveni umak. Orijental s hummusom i tahinijem je 30 kuna, a Exotic s tofuom i bademima 32 kune.

Od pića u ponudi imaju smoothieje od super-hrane te organske sokove i mango lassi za 12 kuna. Za sada još uvijek nemaju dostavu, ali uskoro će to pokrenuti preko dostavnih servisa, a s vremenom će imati i vlastitu.

U Oazi možete pojesti i dnevno varivo i deserte koji će se mijenjati iz dana u dan. “Cilj nam je da se koriste kvalitetne namirnice. Pokušavamo koristiti one naših OPG-ova te se trudimo da sve što koristimo bude domaće i održivo. Sve što možemo, kao što su peciva i burgeri, radimo sami. Čak i mango lassi pripremamo od domaćeg rižinog mlijeka. Sva hrana koju radimo, iako je brza, je i zdrava i na taj način smo htjeli povezati našu filozofiju i restoran”, zaključuje Brničević.

Više fotografija ovdje.