Aktivizam, Nekategorizirano

Drugi susret udruga osoba s invaliditetom u Društvenom centru Valpovo

Nakon uspješno provedenog prvog susreta osoba s invaliditetom koji se održao u srpnju ove godine, Karašicka Republika u sklopu projekta Društveni centar Valpovo danas je organizirala drugi po redu susret udruga osoba s invaliditetom, navodi u priopćenju udruga Karašicka Republika.

Zbog epidemioloških mjera i trenutne situacije s koronavirusom, ovaj susret je bio u malo manjem opsegu nego prijašnji, ali ništa manje zanimljiv i koristan.

„Ovog puta, na susret udruga osoba s invaliditetom pozvali smo naše prijatelje iz susjednog grada, iz Inkluzivne kuće Zvono Belišće.“ rekla nam je voditeljica programa edukacije o pravima osoba s invaliditetom i susreta udruga osoba s invaliditetom, Sanja Perak.

Susret je započeo okupljanjem sudionika  u novim prostorijama Društvenog centra Valpovo koji je adaptiran iz istoimenog projekta.

Na samom početku susreta, voditeljica je pozdravila sve sudionike i zahvalila im na odazivu te im je uručila poklone.

Prva aktivnost je bila predavanje „Vježbajmo optimizam“ na kojem su sudionici mogli naučiti kako da ostanu pozitivni i kako da sami vježbaju optimizam u ova čudna vremena, odnosno u vrijeme pandemije koronavirusa kada nam je puno stvari zabranjeno činiti, a na koje smo inače navikli.

Nakon predavanja slijedila je kreativna radionica „Izradi društvenu igru“. „Vrijedne ruke naših volontera i članova nekoliko dana su od kartona izrezivali krugove i pripremali kartice kako bi se na današnjoj radionici izradila društvena igra Memory. Sudionici su sami izabrali pojam koji su nacrtali na karticu i tako je svatko od njih svojim kreativnim sposobnostima pridonio nastanku ove igre“, rekla nam je Sanja.

Nakon kreativne radionice, članovi udruga su sudjelovali na aktivnosti tjelovježbe koju je vodila fizioterapeutkinja Karla Ištoković.

Nakon zajedničkog ručka, sudionike je sviranjem i pjevanjem razveselio Matej Vidanski uz kojeg su svi zapjevali i s veseljem zaključili da ovakvih druženje treba biti što više.

Kroz zajedničko druženje, kreativne radionice i razmjene iskustva želimo našim korisnicima pomoći da se osjećaju korisno i prihvaćenije u društvu te ih potaknuti na osamostaljenje – zaključuju u priopćenju.

…………………………………..

Projekt UP.04.2.1.07.0081 Društveni centar Valpovo sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. uz intenzitet potpore iz Europskog socijalnog fonda 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske od 15%. Za provedbu projekta u razdoblje od 29.05.2020. do 29.05.2022. odobreno je 1.854.987,23 kuna bespovratnih sredstava.