EHO, Nekategorizirano

U Društvenom centru Valpovo održan prvi susret udruga osoba s invaliditetom

U Društvenom centru Valpovo, u petak 23. srpnja održan je 1. susret udruga osoba s invaliditetom na kojem si sudjelovali korisnici i članovi udruge „MI“ Valpovo i korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“. Susret je održan u okviru projekta „Društveni centar Valpovo“ koji provodi „Karašicka Republika“. Cilj susreta je jačanje kapaciteta udruga osoba s invaliditetom i njihove socijalizacije putem zajedničkog druženja, razmjene iskustava, jačanje njihove suradnje i edukacije osoba koje rade kao volonteri u tim udrugama i njihovih roditelja ili skrbnika, ali i edukacije korisnika koje su važne za njihove svakodnevne potrebe, a sve u svrhu njihova osamostaljenja, navodi u priopćenju udruga Karašicka Republika.

Susret je započeo okupljanjem članova i korisnika udruga ispred dvorca Prandau – Normann. Voditeljica programa edukacije o pravima osoba s invaliditetom i susreta udruga osoba s invaliditetom Sanja Perak pozdravila je sve nazočne te zajedno s korisnicima obišla Muzeja Valpovštine u dvorcu Prandau – Normann kroz  je proveo kustos muzeja Stjepan Vidaković. Nakon muzeja nazočni su prošetali perivojem Valpovačkog parka.

Nedugo nakon obilaska, svi članovi udruga su se uputili u prostorije „Društvenog centra Valpovo“ gdje je Ivana Mađarić zajedno sa svojom kolegicom Sarom Prša, održala radionicu pod nazivom „Slušajmo se bolje – radionica komunikacijskih vještina“. Cilj ove edukacije je osobe s invaliditetom naučiti znanjima i vještinama kako bi se što bolje uključili u život lokalne zajednice te ih osnažiti za samostalniji život.

Nakon radionice, pripremljen je zajednički ručak za sve posjetitelje nakon kojeg se održala kreativna radionica pod nazivom „Ostavi svoj trag“ koja je zamišljena kao opuštajuća radionica za sve sudionike. Radionicu je vodila dugogodišnja volonterka udruge „MI“ Ksenija Vajlandić. Nakon radionice, korisnici su se nastavili družiti uz društvene igre i glazbeni program pod vodstvom Matka Kantolića i Mateja Vidranskog.

…………………….

Projekt Društveni centar Valpovo provodi Karašicka Republika u suradnji s partnerima: Udruga “MI”, udruga “Revolucija”, Društvo Naša djeca Grada Valpova i Grad Valpovo.
Projekt UP.04.2.1.07.0081 Društveni centar Valpovo sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. uz intenzitet potpore iz Europskog socijalnog fonda 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske od 15%. Za provedbu projekta u razdoblje od 29.05.2020. do 29.05.2022. odobreno je 1.854.987,23 kuna bespovratnih sredstava.