Nekategorizirano, Stajališta

Udruga Lori poziva vladajuće da javno osude iskaze mržnje prema LGBTIQ osobama

Posljednjih dana demagogija kulminira javnim prostorima u Hrvatskoj i ponovo pokušava zatrovati naše umove. Određene političke stranke pokušavaju monopolizirati vrijednosti kao što su obitelj, ljubav i brak pozivajući se na ‘tradiciju’ koja nas treba očuvati od agresivne ‘LGBTIQ propagande’, navodi se u priopćenju udruge Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, koje prenosimo u cjelosti.

Ovakvo netočno koketiranje s terminologijom i poistovjećivanje ljudskih života s propagandom radi mobilizacije biračkog tijela od strane onih koji ni akronim LGBTIQ ne znaju izgovoriti na hrvatskom jeziku, ne samo da je svjesno obmanjivanje javnosti, nego je i potpuno nehumano. Toliko o našoj tradiciji. Zbog čega se identifikacija tradicionalnog pronalazi u agresivnom homofobu i transfobu, a ne u sugrađaninu i sugrađanki istospolne orijentacije i/ili nebinarnog rodnog identiteta koji/a isto voli svoju obitelj i državu?

I mi – lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i interspolne osobe – želimo živjeti u državi u kojoj svi/e građani/ke imaju bolji standard, radne uvjete, pristup vrtićima, više zelenila…i u kojoj se poštuju temeljna ljudska prava. Zato izlazimo na ulice i ukazujemo da su naša prava na obitelj, na osobnu sigurnost, na rad, na obrazovanje još uvijek zakinuta i zanemarena. Zbog toga nas ponovno premlate i proglase propagandom?

Takvo je nasilje direktno povezano s dezinformiranjem, zavođenjem javnosti netočnim terminima i s provođenjem politika podjela i razlika. Izjave u kojima ‘većina tolerira manjinu’ izrazito su opasne, stvaraju netrpeljivost, potiču strah među ljudima, bude mržnju i posljedično dovode do diskriminacije i napada prema drugačijima po nekoj od ljudskih karakteristika. Nasilje na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta, kojem svjedočimo, nasljeđe su dugotrajnog provođenja politika u kojem se manjine tretira kao građanke i građane drugog reda. Kukavički homofobni i transfobni napadi koji uzrokuju da na ulici hodamo gledajući da li će nas netko napasti također su naplata manjka adekvatnog reagiranja na homo/bi/transfobiju, sankcioniranja i osuđivanja nasilnika. Državne institucije se moraju riješiti politikanstva, dodatno se senzibilizirati i educirati kako bi se ova kaznena djela procesuirala prema zakonima koje imamo. Mržnja i nejednakost u društvu nisu nam nikako od koristi, svima nama – „običnim građanima i građankama“. Ne želimo da preko naših života političari i političarke iskaljuju svoje frustracije, promiču nesuvisle i sumnjive ideologije i dokazuju svoju moć.

Solidarno stajemo uz sve naše sugrađanke i sugrađane koje/i su ovih dana preživjele i preživjeli napade, uvrede, omalovažavanja i nastavljamo s našim radom, nećemo pokleknuti i posustati. Ostanimo hrabre i hrabri u borbi s retorikom praznog značenja, dezinformiranja i manipulacija u svrhu materijalnih interesa. (Izvor: lori.hr)