EHO, Nekategorizirano

Umjetnica Barbara Kruger dizajnirala kartice za njujoršku podzemnu željeznicu

6a445d427fde58b333044ca70accc368_XLAmerička umjetnica Barbara Kruger osmislila je novi dizajn za MetroCard, karticu za njujoršku podzemnu željeznicu, koji propituje moć i privilegije kroz njenu prepoznatljivu crveno-bijelu estetiku. Kartice su dostupne na četiri lokacije u New Yorku u ograničenom izdanju od 50 000 komada, a dio su Krugerinog projekta na bijenalu izvedbenih umjetnosti Performa 17, prenosi Voxfeminae.net.

Kruger je izradila dvije skupine kartica s pitanjima koja je već postavljala u svojim ranijim radovima. Primjerice, pitanja “Who is healed? Who is housed? Who is silent? Who speaks?” (Tko je izliječen? Tko je udomljen? Tko šuti? Tko govori?) referiraju se na njen rad Bez naziva (Pitanja) iz 1991. u kojem pitanja predstavljaju pruge na američkoj zastavi. Pitanje “Whose values” (Čije vrijednosti?) pojavljuje se pak u njenoj site-specific instalaciji Belief+Doubt izloženoj u Muzeju Hirshhorn u Washingtonu, kao i na naslovnici časopisa Newsweek 1992. godine.

“Pitanja moći i kontrole i fizičke štete i smrti i grabežljivosti su prastara pitanja. Voljela bih da neka od njih postanu arhaična,” izjavila je Kruger, dodavši je da interaktivni potencijal ovog projekta vrlo uzbudljiv. “Koristim podzemnu željeznicu oko šest puta dnevno kada sam u gradu. Razina raspršenosti i distribucije značenja je ogromna,” rekla je.

Njeni radovi bit će postavljeni i u skate parku ispod Manhattanskog mosta, na billboardu u 17. ulici i 10. aveniji te na školskom autobusu. Hyperallergic…